Неговите червени кръвни телца заемат около 60-70% от кръвта му

Ееро Мантюранта със сигурност е един от най-добрите олимпийски състезатели, които някога са се качвали на подиума. Израства в бедно семейство в Лапландия, където единственото забавление е изразено в тонове сняг и елени.

Зловещият климат позволява придвижване само и единствено със ски. Младият Ееро се качва на тях на 3-годишна възраст за първи път. За него крос-кънтри карането на ски е единственият начин да се движи в района. 

Трагичните любовни истории в българското кино

Мантюранта е феномен и най-вероятно рекордьор с любопитно постижение – неговите червени кръвни телца заемат около 60-70% от кръвта му.

Това най-вероятно обяснява и спекулацията, че този състезател наистина е прекалявал с допинга. Ееро показва изследванията си от тийнейджърските си години, които пак са същите, но отново среща критиците, които не могат да повярват, че неговото тяло е практически феномен. Всичките казуси приключват, когато и други членове на семейството се оказват със същия процент на червени кръвни телца в тялото си.

Този феномен ще събере всички финландски учени и експерти по генетика. Алберт де ла Шапел дори успява да идентифицира гените, които са помогнали за този странен и полезен феномен.