Привлечен ли е наистина бикът от червеното?

Онова, което знаем за поведението им, ни забавлява, удивлява или плаши. Но познаваме ли наистина животните?
 
Има много твърдения за различни видове животни, които сме възприели за истина. Епизод от поредицата „Знаеш ли как”, излъчвана в ефира на канал „Da Vinci” в EON Kids – част от ТВ платформата на EON, разкрива дали котките наистина виждат в тъмното, дали червеното привлича бика, заравя ли щраусът главата си в пясъка от страх и съдържа ли вода гърбицата на камилата.
 
Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Ветеринари обясняват, че котките действително виждат идеално в тъмното. Обяснението – зрението им е по-добре развито, защото в природата им е да бъдат ловци.
 
Щраусът обаче не може да заравя главата си в пясъка. Този вид животни дишат през клюна си и, ако заровят глава, ще се задавят. Митът за начина, по който щраусите се крият от хищници, всъщност е породен от част от процеса на отглеждане на малките. Мъжкият копае дупка с крака и слага яйцата  гнездото на дълбочина 30-40 см. Използвайки дългата си около 1 метър шия, той просто рови и проверява гнездото за паразити, които могат да изядат яйцата му. Ако пък се почувства застрашен, той започва да бяга – бързо (с около 80 км/ч) и продължително. Така преследващите го хищници губят сили и изостават.
 
По темата за това дали червеното привлича вниманието на биковете специалистите заявяват, че това категорично не е вярно. Бикът изобщо не вижда червеното – в неговите очи плащът, размахван от тореадора, е сиво-черен. Животното бива привлечено от определени отблясъци и всичко, което се движи в близост до него. Това се дължи на инстинкта му за оцеляване.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.