Протестиращите са недоволни от вече изпратените от премиера териториални планове в Брюксел

Протестиращи и синдикати не отидоха на разговор при премиера Николай Денков. Премиерът все пак повтори какво предвиждат изпратените вече към Брюксел планове за въглищните мини и електроцентрали. И остави вратата за преговори отворена. 

В същото време - част от АМ „Тракия” остава затворена, а на „Хаинбоаз” се отказаха да пропускат леки коли в определени часове на денонощието. На поканата за преговори, отправена от премиера, не се отзова никой. „Така няма да решим проблемите в енергетиката”, заяви Денков.

Но подадена ръка към протестиращите остана на фона на заплахата от по-мащабни протести. „Компромисът, който можем да обещаем е да държим винаги отворена вратата за преговори”, добави той.

В нестихващото недоволство кабинетът заподозря намесата и на партийни интереси. „За съжаление, крайният срок съвпадна с кампанията за местния вот, абсурдно е че лидери на местни структури участват”, каза  Денков.

Николай Денков отново увери, че въглищните централи няма да спрат работа преди 2038 г. „Дори когато след години спре производството на ел. енергия от въглища, тези предприятия ще продължат от 5 до 10 години”, посочи Денков.

Държавата пък ще търси компенсаторни механизми за всеки, който остане без работа под формата на финансови обезщетения. „Стандартните са по 24 – ние обсъждаме за 36, всичко ще се случи по методика която ще се разработи от кабинета. Има доста сериозни разногласия между самите синдикати вътре в самия сектор как да се подходи в отделните сектори”, каза той.

Денков допълни и че кабинетът е готов да подпише споразумение със синдикатите. „Искаме да изготвим споразумение със синдикатите, че правителството не планира да затвори централите и не поема отговорност пред ЕК”. Преговорите с ЕК сега започват и ще продължат два месеца допълни премиерът.

Трети ден продължават протестите и блокадите на енергетиците (ОБЗОР)

От неслучилите се преговори при премиера към недоволството на миньори и енергетици от маришкия басейн. „Те не са създали нищо, за да рушат. Това всичко са го построили нашите деди. Баби дядовци, майки бащи, Искаме да го оставим на нашите деца”, каза Георги.

Премиерът Денков покани на разговори в София синдикатите. Те отказаха поканата и дойдоха на протеста. „Вижте имаме си работа с политици, когато човек говори с тях, първо трябва да си държи джобовете здраво и второ трябва да внимава какво се случва. Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили какво е?”, заяви Димитър Манолов КТ „Подкрепа”.

Протестиращите настояват НС да изпълни свои решения за минния комплекс. Сред тях да не бъдат намалени никакви мощности на въглищните централи до 2038 г. „От тези неща абсолютно нищо не се е случило”, каза Бисер Иванов.

Решенията се вземат на тъмно. „Това не е за нас само. Ще се отрази на абсолютно всички”, посочи Мартин Георгиев. „Защото цената на тока. Ще бъде непосилна за плащане от всички граждани на държавата”, каза Димитър Атанасов.

Реален диалог с правителството и политиците по тази тема няма, твърдят протестиращите. „Колкото повече мотаят хората, толкова повече те се радикализират и почват да искат повече и повече, от това което са искали в началото”, добави Манолов.

Протестиращите, почистиха участъка от магистралата, който блокират. Настояват за поставяне поне на тоалетни, но са получили отказ от полицията. 

Няма блокада от протестиращи край Дупница

На протест излязоха и служителите на ТЕЦ и мини "Бобов дол" и блокираха за трети пореден ден главния път между Дупница и Кюстендил.  Миньорите и енергетиците поставиха ултиматум на държавата, в противен случай са готови да блокират магистрала „Струма” с тежка техника.

Протестиращите са категорични - искат ясно разписани правила и не приемат предложението за няколко заплати накуп. „Аз ще взема 36 заплати, ще ги уморя за две години и после? А аз съм на такава възраст, че после не мога да си намеря работа никъде. Всичко е измама, само е кражби и продажби”, каза протестиращ.

И описаха съдбата на региона, ако мините и централата затворят врати. „Призрачен град Бобов дол и най-малко 2500 до 3000 човека без работа. Това е точната картинка към момента, ако не се приеме пълна работа на централата до 2038 г.”, каза Кирил Попов, „Бобов дол”.

По думите им в обещанията на властта, че централите ще работят до 2038 г., има уловка. „Проблемът е, че махнаха годините и оставиха едни цифри за мощности в експлоатация, но не ги оставиха като активни, а за затваряне. Т.е. това означава, че ТЕЦ-ове много преди това трябва да бъдат затворени за да се изпълни условието за мощности в експлоатация, ако останат като активни, т.е. пазара да решава по естествен път кой да работи и кой не е съвсем друго”, посочи Любомир Спасов, директор „ТЕЦ Бобов дол”.

След около час блокада, протестиращи и синдикати решиха - дават срок на властта до понеделник сутрин. 

Протестите между справедливите искания и политическата употреба

Протестиращи и полиция се разбраха за облекчаване движението през Прохода на Републиката. От 16 часа в неделя беше отворен времеви прозорец за автомобили и камиони до 12 тона. 

Денят започна с блокиране на нова точка от пътищата в Южна България. Блокадата беше демонстративна и само за десет минути, но този факт предизвика реакция на полицията.

Протестиращи и полиция стигнаха до консенсус – отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден – сутрин от 6 до 10 часа и късен следобед – от 16 до 20 часа. Но в уреченият час барикадите бяха върнати и "Хаинбоаз" остана затворен за всички.

Край Гурково протестират основно енергетици от „ТЕЦ Марица Изток 2”. Енергийният инженер Димитър Тодоров е един от тях. „Искаме да запазим „ТЕЦ Марица Изток 2”и въглищните централи в България, както и нашата енергийна сигурност. Енергийната независимост в България е последният останал бастион на нашата енергийна независимост”, заяви Тодоров.

Протестиращите са недоволни от вече изпратените от премиера териториални планове в Брюксел. „Той ги пусна през цепката в пощенската кутия, а сега ще се опитвал да ги извади. Какво да коментираме вече. Само за миналата година „ТЕЦ Марица Изток 2” е генерирал печалба от над 1,5 млрд. лева, а те се опитват да ни продадат за 880 млн. лв. регион Стара Загора”, посочи той.

При протестиращите в късният следобед пристигнаха и рокери в знак на подкрепа.