Как може да се сложи край на конфликта?

Човешката история е белязана от насилие, а да празнуваш отнемането на живот, е плашещо, коментира Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет.

„Не виждам сблъсък на религии. Не вярвам, че това, което „Хамас”  изповядват, е ислям.И вярвам, че множество мюсюлмани, включително тези, които живеят под диктатурата на „Хамас” в Газа, те са правоверни мюсюлмани, които искат да се борят     за мир, за любов, за хармония, за тези неща, които истинската религия проповядва, защото всички религии стъпват на идеята, че трябва към другия да се отнасяш с любов”, коментира Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет.

Преди да започнеш да критикуваш някого трябва да опиташ с любов.

„Нещо, което не видяхме този уикенд. Да убиваш е грешно, да мразиш е грешно. И това е ролята на Бог. Бог ни е дал тази сила, ясно и точно да кажем тези неща.Целта ни сега обаче е да има някакъв вид справедливост, защото не може да оставим едно такова поведение, едно такова зло да победи”, допълни Максим Делчев.

Според него всеки, който е виновен, трябва да понесе отговорността си.

„За това, което е направил и за това, в което вярва и за това, за което е помогнал и това да бъде с цената на възможно най-малко невинни жертви, а Израел е във война. Последните години много се спекулира с различни термини. Тук става дума за война”, коментира още Максим Делчев.