Намалява храната за блокираните 2 милиона души

Междувременно от израелската армия съобщиха, че следващият етап от военната операция "може да ви изненада".

Денков: „Хамас” трябва да бъде изкоренена, за да може да се успокоят страстите

"Следващият етап от израелската военна операция "може да ви изненада". Това каза говорител на израелската армия в Тел Авив. На този фон продължава да се влошава положението на блокираните в газа цивилни. Намалява храната за блокираните 2 милиона души.

Израелската армия продължава да се трупа около Ивицата Газа. Артилерия, танкове и хиляди войници чакат заповед. Изненадващо, тя може да не е за прогнозираната наземна операция. Или поне така казаха военните във вторник.

Има различни варианти защо не започва офанзивата. Някои казват, че пречела ниската облачност, която не давала възможност да се следи ситуацията в реално време от безопасна височина. Други смятат, че е свързано с предстоящата визита на Джо Байдън. Израелската армия наистина подчерта значимостта на посещението.

“Визитата на президента на Съединените щати има стратегическа важност за целия регион на Близкия Изток. Най-високопоставеният човек в Америка идва в Израел по време на война, за да оцени ситуацията и различните варианти", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия. 

Русия предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива в Газа

Същевременно, в истински ад се превръща живота на двата милиона палестинци, блокирани в Газа. Бомбите продължават да падат. Хуманитарната помощ продължава да е блокирана, а от анклава няма изход. Семейство стана жертва на ударите от въздуха.

"Печахме хляб за съседите, защото няма какво да се яде. Кълна се, просто печахме хляб и ударът падна отгоре ни. Наоколо стана напълно тъмно", разказа Мариам Абу Газар, член на пострадалото семейство.

"Никой не знае какво става. Стотици хора имаше тук. Сега са мъртви", добави Ахмед Абу Газар, член на пострадалото семейство. 

Жители на Газа снимат как хора вадят пострадали членове на семейството от развалините и го носят до линейките. Но трагичната реалност е, че болницата в която ще бъдат откарани е силно ограничена в помощта, която може да им предложи.

Продължава и драмата с държаните от терористите заложници. "Хамас" пусна видеа с някои от тях. Роднини отново поискаха да се направи повече за спасяването на хората.
"Искаме Мия и останалите заложници, държани в Ивицата Газа да бъдат върнати у дома", обясни Иял Шем, брат на една от заложничките. 

Турция обяви, че преговаря с "Хамас" да пуснат децата и жените, които са отвлекли. Не се знае къде са държани заложниците, нито има безопасен начин да бъде направен опит за освобождаването им. А бомбардировките не са спирали от 9 дни.

Премиерът: Проверяваме информация за българин, взет за заложник в Газа