Ако американски войски бъдат разположени в Близкия Изток, това почти сигурно означава ответна реакция от Иран

„Израел става все по-решителен в концепцията си да нахлуе в Газа и да приключи с „Хамас”. От другата страна не виждаме желание за диалог, не че може да очакваме подобно действие от „Хамас” или от „Хизбула”. Иран става все по-ожесточен в предупрежденията си. Сега сме в затишие пред буря, защото не знаем Израел каква стъпка ще направи и кога. Това работи в полза на Израел, защото той ще може по-лесно да оправдае стъпките, които да предприеме”. Това заяви политологът доц. Искрен Иванов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Два са възможните сценарии, според него – или Израел да атакува най-скоро, или да изчака осигуряване на хуманитарен коридор. „Нетаняху и неговият кабинет трябва да отговорят, защото ще загубят доверието на избирателите”, каза Искрен Иванов.

САЩ наложиха санкции, целящи да прекъснат финансирането на "Хамас"

Според него Израел няма нужда от още причини, за да започне контраофанзива. "Посещението на американския президент Джо Байдън в Израел е успех за Израел, защото позицията на САЩ се извъртя на 180 градуса. Целият еврейски народ се сплоти около премиера Бенямин Нетаняху след атаката от "Хамас". Ако Антъни Блинкън (държавният секретар на САЩ) беше уклончив преди 2 дни, сега позицията на президента Джо Байдън е, че ще предоставят всичко необходимо. Той не иска конфликтът да се разраства, защото може да се стигне до война между Иран и Израел – и двете страни имат ядрен потенциал. Ядреното оръжие е решаващ фактор", уточни Иванов.

„Ако американски войски бъдат разположени в Близкия Изток, това почти сигурно означава ответна реакция от страна на Иран”, каза политологът.

Иран призова мюсюлманските страни от ОИС да санкционират Израел

Той очерта още един ключов играч в региона – Саудитска Арабия, там се пресичат интересите на САЩ, на Русия, на Китай и сближаването на Кралството с Израел.

Политологът очерта тенденцията светът да се връща към двуполюсния модел. От една страна – САЩ и Европа, от друга страна – Русия и Китай. В един момент районът на Близкия Изток ще трябва да бъде поделен, държавите се чудят  от коя страна да застанат, обясни той.

„Ако Нетаняху не отговори на терористите сега, това означава той да се оттегли от политиката”, каза Искрен Иванов.

Според него премиерът на Израел не е имал време да реагира на предупреждението на египетските служби за нападение от „Хамас”, защото е трябвало 6 месеца да се справя с протестите в страната. „Израел беше сериозно разделен и както винаги в своята история, когато е бил разделен, се е случвало нещо подобно”, допълни Иванов.

Относно заложническата криза той каза, че не знаем коя държава би станала гарант за живота на израелците, които са в плен на "Хамас" - да гарантира осигуряването на хуманитарен каридор. „Може САЩ, но и Русия може да е гарант на този коридор. Вторият вариант – пленниците да бъдат заставени да сътрудничат на ислямски джихад или на други терористични организации”, каза Иванов. Според него няма дипломатическо решение на този конфликт.