До края на годината би трябвало от „Лукойл“ да са внесли всички пари от данъците си, каза още премиерът

Невъзможно е да се отмени дерогацията за руския петрол в рамките на 7 дни. Това заяви в Благоевград премиерът Николай Денков.

"Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт", коментира още министър-председателят, след като ГЕРБ и ДПС внесоха предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“.

ГЕРБ и ДПС: 73 стотинки отстъпка на литър гориво, ако „Лукойл” плати данъците си

В същото време синдикатите в рафинерията се събраха извънредно, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат, в случай че дерогацията бъде отменена.

Според Денков има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и въпросният петрол да е наличен. "Той се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни Денков.

Синдикатите в „Лукойл-Нефтохим” се събраха на извънредно заседание

„До края на годината би трябвало от „Лукойл“ да са внесли всички пари от данъците. За нас е важно средства от рафинерията да влязат с бюджета по правилния начин. Има фонд, който казва как да бъдат използвани парите“, коментира още министър-председателят.

„Разговорът за допълнителните средства за пенсионерите не е приключил”, каза Денков. Той подчерта, че трябва да се види изпълнението на бюджета през месец ноември и тогава темата ще бъде обсъдена отново. „Министърът на финансите имаше предвид, че не харесва принципа на този вид бонуси. По-важно е да се повишат пенсиите, така че да има средства през цялата година, отколкото да се дадат средства един или два пъти годишно”, поясни Денков в коментар на изказване на Асен Василев. В интервю за БНР в неделя министърът каза, че средстав за коледни добавки за възрастните хора не са заложени в бюджета.