Николай Денков е разговарял с Володимир Зеленски по телефона

Българският премиер Николай Денков разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски по повод Международния ден на Черно море. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския регион, предвид сериозното нарушаване на свободата на корабоплаване от страна на Русия. Обсъдиха и състоянието на споразуменията, постигнати по време на официалното посещение на украинския държавен глава в България през юли 2023 г., съобщиха от пресслужбата на Зеленски.

Премиерът ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

„Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния коридор за износ в Черно море. Оценявам високо съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е готова да вземе активно участие в съответните усилия. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е точно този вид черноморско единство, което ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим #Формулата на мира“. Това написа украинският президент в своя акаунт в Х (Туитър).

Относно съвместната инициатива на България, Турция и Румъния относно дейностите по разминиране във водите на Черно море, Украйна е заявила готовност да участва в проекти за разминиране.

Зърнопроизводител: Благодаря, г-н Денков! "Който сее вятър, ще жъне бури"

Зеленски след решението на парламента за зърното: България дава пример за истинска солидарност

Специално внимание е отделено на ключови въпроси от двустранното сътрудничество. "Високо оценявам активизирането на украинско-българското сътрудничество. Вече виждаме как нашето единство, силната позиция на черноморските държави, работи срещу руската агресия. Благодарни сме и за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, за активното участие в реализацията на "Алеите на солидарността" и "Украинската формула на мира", заяви украинският държавният глава.

Зеленски използва случая да подчертае приоритета на укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна преди настъпването на зимата.

На 31 октомври 2023 г., отбелязваме двайсет и седмата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

Зеленски иска съдействие от България за сигурността в Черно море, правителството с ключови визити (ОБЗОР)