Киев е готов да закупи реакторите ни от АЕЦ „Белене”

Ключови срещи извън страната за премиера Николай Денков и за военния министър Тодор Тагарев. Поводът - бъдещи съвместни действия с Украйна.

От Атина президентът Володимир Зеленски потвърди, че Киев е готов да закупи реакторите ни от АЕЦ „Белене”. Сигурността в акваторията на Черно море също е била ключова тема и за визитата на Тагарев.

Зеленски пред Денков: Украйна иска да купи реакторите за АЕЦ "Белене"

Украинският президент покани България да се включи в съвместните действия за осигуряване на сигурността в Черно море. Преговори в тази посока вече се водят с други две държави членки на НАТО - Турция и Румъния.

„Украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях”, обясниха от Министерския съвет.

Денков е уверил Зеленски, че сто бронетранспортьора от България ще поемат към Киев, но за приключването на процедурата е необходима ратификация от парламента у нас. Украинският президент също разпространи информация за разговорите през своя канал в Telegram.

„Благодаря на България за военната и политическата подкрепа. Имах добър разговор с премиера Николай Денков на Балкано-Украинската среща”, посочи Зеленски.

Тагарев от Одеса: България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна

В същото време военният министър Тодор Тагарев е бил в Одеса. Без да е предварително обявена, за визитата се разбра от съобщение на ресорното ведомство. Украинският военен министър Олексий Резников е благодарил на България за оказаната помощ, но е изразил и тревога от действията на Русия в Черно море.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа, чрез оказване хуманитарна и военно-техническа подкрепа”, обясни Тагарев.

На този фон, от БСП искат изслушване на военния ни министър заради опасения за националната сигурност. Обърнали са се към Бойко Борисов и Христо Гаджев като председатели на външната и военната комисии в парламента за свикване на извънредно заседание.

„Не знаехме, че Тагарев отива в Киев, обещал е нова подкрепа от България. Част от заплахите към националната сигурност идват от действията на самото правителство и на министър Тагарев”, смята Кристиан Вигенин от БСП.

Вигенин: Вътрешна информация сочи, че в армията нещата не стоят добре и има напускащи

От Атина дойде и новината, че Украйна не се е отказала от намеренията си да закупи двата български реактора от АЕЦ „Белене” и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите.