Наложена му е глоба в размер на 3000 лв.

На първа инстанция Софийският районен съд (СРС) освободи от наказателна отговорност обвиняемия Захари Шулев за побоя над кучето Мечо и му наложи глоба в размер от 3000 лв., както и да изплати 998 лв. за разноски по делото. Това стана известно по време на делото днес в СРС. 

Според прокуратурата 37-годишният мъж проявил особена жестокост към кучето, като в продължение на 3 часа удрял животното, като то получило рани и фрактури по краката. От държавното обвинение посочват, че деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното и с особена жестокост. След направено изслушване на обвиняемия прокуратурата се произнесе, че има всички доказателства, че Захари Шулев е извършил престъплението, за което е обвинен, и изиска глоба в размер от 5000 лв. 

Защитници на животните излязоха на протести в няколко града у нас

В хода на делото обвиняемият беше представляван от служебен адвокат, който представи жалби за посегателство срещу дома на Шулев, поради което той се страхува да се прибере. Пред съда Шулев каза, че съжалява и че "това няма да се повтори никога повече" и поиска право на втори шанс от съда. Решението на съда подлежи на обжалване в рамките на 15-дневен срок. 

Захари Шулев бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове. Инцидентът стана на 24 октомври миналата година в кв. "Карпузица" в София. Обвинителният акт бе внесен в края на февруари.

В края на октомври част от инициативния комитет, който бе създаден след случая, се събра на протест пред дома на Шулев. Организаторите обявиха, че причина за недоволството им е фактът, че "Захари Шулев е на свобода и вече близо девет месеца се чака насрочване на дата за дело".

Пред Софийския районен съд имаше протестиращи с плакати на кучето Мечо и надписи "убиец" и "садист". 

Източник: БТА, Николета Василева