Децата ще бъдат наградени

История за доброто, в която главните герои са трима единайсетокласници от пазарджик, които намериха чанта с крупна сума пари на кръстовище в града и я върнаха на собственичката ѝ. А тя се оказа земеделски производител от близко село. В чантата имало над 50 хиляди лева.

Тримата ученици се разхождали из квартала. Докато пресичали едно от кръстовищата, забелязали как от преминаващ микробус изпада дамска чанта. "Тя тръгваше да затваря вратата и чантата падна. След това пресякох, взех чантата. Видяхме, че отгоре има пари и телефон", каза Петър Чавдаров, ученик в 10 клас.

"Решихме да звъннем на телефона да го вземем и да се обадим на последния телефон, който е. Оказа се, че това е дъщерята на дадената жена", посочи Димитър Тричков, ученик в 11 клас. 

"За миг не сме си помислили да вземем парите", бе категоричен Васил Аралапов, ученик от 11 клас.

Жена върна изгубена голяма сума пари на бизнесмен от Ботевград

След минути жената и съпругът ѝ се връщат на кръстовището. И благодарят на учениците за честността им. Семейство е от близкото с. Ивайло. Земеделски производители са. Въпреки, че е с висше образование по икономика, от 17 години жената продава произведената стока на градския пазар в Пазарджик.

"Аз толкова притеснена, защото имаше много пари в чантата. Парите ни от субсидиите в картите там и цялата треперех. Отидох и започнах да ги прегръщам вече като пристигнахме там. Много пари има в чантата, обаче всичко стои тук и аз извадих дадох им да се почерпят", разказва Зонка Белева. 

В чантата освен пари е имало пликче с дебитна карта, с листче с паролата към нея. В картата е имало също голяма сума от преведени пари от държавна субсидия - над 50 хиляди лева. "Отделно в портфейла имах около 3 хиляди лева, щото този ден трябваше да внеса на мен, на дъщеря ми и съпруга ми земеделски осигуровки. Те са герои, те са герои. Сълзи ми напират в очите, горда съм, че има такива деца", посочи Белева. 

"Това просто искам да послужи за добър пример и всеки трябва да прави така. Не трябва да сме толкова алчни, защото и добрината се възнаграждава", добавя Тричков. 

Двама от учениците са възпитаници на гимназията по икономика, а третият - Петър на училището по механоелектроника. И тримата ще бъдат наградени. "Ръководството реши да бъдат наградени с грамоти и с еднократни стипендии", съобщи Таня Благова, директор на ПГ по икономика и мениджмънт- Пазарджик.