Радвам се, че ЕК започва разследване заради "Лукойл", заяви той

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отново ще предложи отпадане на дерогацията. Това заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента.

“Радвам, че Европейската комисия започна разследване, надявам се дерогацията да падне по възможно най-бързия начин. "Лукойл" заобикаля санкциите с активната подкрепа на правителството, на премиера и финансовия министър. ЕК е дала възможност на България, ако прецени, да даде дерогация, дадена е от Министерския съвет. Със същото решение на МС може да бъде отнета". Така народният представител, който е и председател на Комисията по енергетика, коментира започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл. 

Изнася ли "Лукойл" нелегално горива в ЕС (ОБЗОР)

„Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията”, попита Добрев и посочи, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година.

 „Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и в четвъртък в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той отбеляза, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

Делян Добрев: Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията

Поводът за нея беше публикация по темата „Лукойл“ в "Политико“ въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Депутатът припомни, че "от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът".

"Това ни го казаха и от "Политико“ на базата на редица международни изследвания и изведнъж става новина", коментира председателят на енергийната комисия. "Политико“ ни каза, че средствата само за последните шест месеца, изтекли от джоба на българския потребител към режима на Путин, са достатъчни да финансират паравоенната групировка "Вагнер“ за една година", добави той.

Източник: Десислава Антова, БТА