Първи реакции след гласуването на вота на недоверие

„Явно колегите са били афектирани от гласуваната преди вота на недоверие точка, а именно да отпадне дерогацията в 3-дневен срок. Ние ясно и категорично изложихме нашите аргументи и може би това повлия липсата на кворум в пленарна зала." Това заяви депутатът и председател на Комисията по енергетиката в Народното събрание Радослав Рибарски (ПП-ДБ) в предаването „Пресечна точка”.

ЗАРАДИ ЛИПСА НА КВОРУМ: Не успяха да гласуват вота на недоверие

Коментарът му идва, след като днес депутатите не успяха да гласуват вота на недоверие срещу кабинета „Денков” заради липса на кворум. В залата се регистрираха само 63-ма народни представители. ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала секунди преди председателстващият заседанието Росен Желязков да обяви първото гласуване по вота на недоверие. В подкрепа гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха „против”.

Отхвърлиха законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни

За прегласуването на вота, насрочено за утре, народният представител заяви, че важното е да има кворум. Той добави, че БСП и „Възраждане”, които са вносители на този вот, също са помогнали в това да не се събере нужният кворум в Народното събрание. „Цяла седмица слушаме за нови сглобки и прокремълски коалиции, но именно в този момент се видя, че другите партии участват в някакъв друг сюжет”, смята Рибарски.

„Отмяната на дерогацията не може да стане за три дни. Това е процес, който трябва да започне на базата на реален график. Такива бяха и нашите законодателни промени, които искахме да приемем още в 48-ото Народно събрание, но те бяха отхвърлени от ГЕРБ и ДПС и не получиха подкрепа в пленарна зала. Освен това предложихме и санкции за при неспазване на условията на дерогацията”, каза още депутат. „В момента се оказваме в ситуация, за която предупредихме”, добави още депутатът от ПП-ДБ.

Целия разговор гледайте във видеото.