Изборът ще е през февруари

Делян Пеевски се кандидатира за председател на ДПС. Това стана ясно след заседанието на централното оперативно бюро на партията. Изборът ще е през февруари. Ахмед Доган, който пое ръководството на партията след оставката на Мустафа Карадайъ, не присъства на събранието по здравословни причини. 

Пеевски откри сам заседанието на централния съвет, въпреки заявката и очакванията, че това ще направи Ахмед Доган. След няколко часа разговори стана ясно, че денят Х за ДПС ще е 24 февруари. Тогава ще бъде избран новият "първи" в партията. А сред кандидатите за ръководния пост ще е и Делян Пеевски.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

"Да, аз се кандидатирам. Всеки, може да се кандидатира за председател от нашите членове. Абсолютно демократичен и прозрачен. ДПС ще има само един председател", каза той. 

Реформи ще има и в младежкото ДПС, след като днес централният съвет реши да освободи цялото му ръководство. А на въпроса дали ще има още оставки Пеевски отговори така - "Всичко, което е за доброто на ДПС се случи".

И макар, че не присъстваше лично, почетният председател Ахмед Доган похвали Пеевски дистанционно. "Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи". 


С писмо до членовете на партията новият-стар председател на движението коментира и оставката на Мустафа Карадайъ. "Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот".


Бившият вече лидер на ДПС не присъства на събранието на партията, но минути преди да започне коментира оттеглянето си в социалните мрежи.

"И на финал искам да се извиня на всеки един поотделно и на ЦС като цяло, ако не съм покрил неговите очаквания като председател и като човек".

Ахмед Доган: Връщам се не по своя воля, Пеевски е феномен в българската политика