В друг хотелски комплекс се е разхерметизирала камина и 4-5 души са пострадали от изгаряне от горещата вода

Заради снежни преспи 25 души са блокирани в хотел в Община Аксаково, Варненско. Това съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов, цитиран от пресцентъра на МВР. 

Вътрешният министър Калин Стоянов свика Оперативния щаб във връзка с бедствията в Североизточна България.

Обстановката в страната се нормализира, но все още има затворени участъци от републиканската пътна мрежа, докладва още гл. комисар Джартов.

Министър Стоянов разпореди да се направи всичко възможно, за да бъдат извозени блокираните гости на хотела на безопасно място.

Кметът на Варна: Част от училищата ще останат затворени в понеделник

Пред медии главен комисар Джартов съобщи още, че пожарната е реагирала на повече от 300 произшествия - над 200 сигнала за паднали дървета и клони във Варна, в Бургас – над 40 сигнала.

В област Варна са евакуирани всички хора от автомобили. Оставена е верижна машина в Аксаково, която да се ползва при необходимост. Затворени са главните пътища Варна-Бургас, Варна-Добрич, Дюлински проход – Слънчев бряг – Обзор. Към 15 часа е отворен пътя Слънчев бряг – Обзор.

В бедствено положение са общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково. Около 11 населени места са без ток в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково. Към момента 17 екипи на спасителите обработват 35 сигнала за паднали дървета и клони.

Силна буря със скорост над 100 км в час се разрази в събота вечерта в Сопот 

„Преди 15 часа получихме сигнал, че в комплекс „Кольови извори” е разхерметизирана камина и 4-5 души са пострадали от изгаряне от горещата вода. Екипите за спешна помощ все още не са стигнали до мястото, защото пътят е затворен”, каза Джартов. В Област Варна вятърът е утихнал.

В Област Шумен са регистрирани 28 произшествия – паднали дървета, заснежени, затворени пътища и коли, които не могат да се придвижат, обясни директорът на Пожарната. Евакуирани са 49 души. В общините Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан е обявено бедствено положение. Отворени са главните пътища Шумен – Силистра и Шумен – Русе, уточни шефът на спасителите. Все още е затворен пътя между град Нови пазар и село Мировци, но се разчиства.

Нормализира се ситуацията в Област Добрич, уточни Джартов и каза, че движението по пътищата там е затруднено заради коли, заседнали в преспите.