Възможно ли е терористични атаки да се предотвратят на оперативно ниво

Драматичните ситуации, на които ставаме свидетели по време на конфликта в Ивицата Газа, пораждат гняв, чувство за несправедливост и за реванш, коментират експерти.

„Това неизменно се използва в пропагандата, особено на терористичните организации. Виждаме достатъчно призиви, по-интензивни бяха в началото. Сега вече са с по-константна интензивност, но виждаме призиви по цял свят за обединение на последователите на исляма, за обединение срещу евреите, включително има призиви и срещу християните”, коментира полк. доц. д-р Петър Маринов.

Според него именно тези призиви са фактор и няма как да ги подминем.  „Това е и една от причините, която поставя Европа в риск. Много е важно когато започнем да анализираме кой район е в риск и кой не е в риск, да си дадем сметка върху различните фактори, които влияят върху тези процеси. Те са комплексни, като започнем от социалните”, допълни полк. доц. д-р Петър Маринов.

Нетаняху: Европа е следващата мишена на "Хамас"

Изолацията и капсулацията на определени общности също оказва влияние.  „Включително през процесите на конвертиране. Те са двупосочни понякога, но последните години са по-често от християнството към исляма. Това всичко създава предпоставки тези общности и тези региони да са по-податливи на пропаганда”, коментира още полковник Маринов.

На оперативно ниво е възможно на максимален ранен етап да се придобие представа за подготвянето на терористичен акт.