За кого ще важи забраната

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 г., и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 г. Тя ще важи за срок от три месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Терзиев: При първи нарушения в нискоемисионната зона гражданите няма да се санкционират

Нискоемисионната зона се дели на два ринга – малък и голям. Малкият ринг включва бул. „Васил Левски”, бул. „Сливница”, ул. „Опълченска”, „Ген. Скобелев” и „Патриарх Евтимий”. Елица Панайотова е координатор на проекта „Зелена София” и един от инициаторите на идеята. В ефира на „Здравей, България” тя обясни, че това са външните граници на ринга, но навътре от тях движението за стари коли ще е забранено. Външният ринг ще важи за автомобили с екологична категория 1 и по-стари. „Дизелови автомобили с първа регистрация преди 2002 г. и бензинови с първа регистрация от преди 1996 г.”, допълни Панайотова.

За да няма объркване при шофьорите, ще бъдат поставени знаци за начало и край на нискоемисионната зона. Глобите за физически лица ще са от 50 до 500 лв. Властите правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Повече гледайте във видеото.