През 2009 г. имаше епидемия, която доведе до смъртта на 284 000 души по света

С навлизане в зимния период зачестяват съобщенията за различни вирусни заболявания в Европа. Докато скандинавските държави се борят с увеличаващи се случаи на пневмония при деца, подобни на тези в Китай, Великобритания регистрира първи случай на нов свински грип при човек. 

Става въпрос за нов щам на свински грип, който до момента е циркулирал само сред популации от прасета в Обединеното кралство. Той е открит при рутинен скрининг на страдащ от респираторно заболяване пациент, направен от личния му лекар.

Другото необичайно нещо в този случай, заради което и британските здравни власти започнаха задълбочена проверка, е, че въпросният пациент не е имал контакт с животни, от които да се е заразил. Което буди подозрение, че този нов щам може вече да циркулира и сред жителите на Острова.

БАБХ констатира вторично огнище на птичи грип в Генерал Тошево

В света са известни само около 50 заразявания на хора с него, като няма данни болният в Англия по някакъв начин да е свързан с тях. Съобщено бе, че инфекциозното заболяване при него е протекло леко и той се е възстановил напълно.

Британската агенция за здравна сигурност обаче призова хората с грипоподобни симптоми да избягват контакт с други, особено с такива в напреднала възраст или с отслабена имунна система заради други здравословни проблеми.

Известно е, че свинският грип се предава по-трудно от коронавируса и при него смъртността е по-малка. Повечето от симптомите му са същите като при сезонния грип – висока температура, отпадналост, болки в тялото, но често се развива и пневмония около втория-третия ден от разболяването.

Повече от 10 милиона души в Европа могат да починат от злоупотреба с антибиотици

През 2009 г. имаше епидемия от свински грип, която доведе до смъртта на 284 000 души по света. Британските здравни власти предупредиха тази седмица и за бързото разпространение на норовирус, който причинява тежко повръщане и диария. Всеки ден в английските болници постъпвали около 350 души с такива симптоми, което е три пъти повече в сравнение с миналата година.