Алергиите и непоносимостта към продукти се дължат на неправилна реакция на организма, обясни имунологът д-р Снежина Михайлова

„В последните десетилетия се увеличават алергиите сред децата. Нараства броят на хранителните и на респираторните алергии. В практиката преобладават респираторните алергии, но има увеличение и на хранителните”. Това заяви д-р Полина Костова, специалист по алергология и педиатрия в УМБАЛ „Александровска”. 

Имунотерапията или как може да се отървем от алергиите (ВИДЕО)

Алергиите от пшеница, краве мляко, соя, фъстъци, морски дарове са от една група, обясни тя и допълни, че не бива да бъркаме термина алергия с непоносимост. „Когато говорим за алергични прояви, имаме предвид т.нар. реакции от бърз тип. Те обикновено се проявяват след консумация на въпросната храна – от минути до 3 часа след приема. Може да се появи обрив, оток, повръщане, диария. Обикновено това са симптомите на една алергична реакция. В другите реакции попадат специфични гастрити. Оплакванията може да се сбъркат с някой гастроентрологичен проблем. Тя изтъкна, че е важно лекарят да разпита подробно пациента как се проявяват проблемите. Хранителните алергии имат определена симптоматика от няколко органи и системи. Може да има и забавена реакция”, каза д-р Костова. 

Според нея сега тестовете към алергии са достъпни и често има направени и излишни зследвания. „За алергиите няма вече възраст. И респираторни алергии може да се отключат в по-късна възраст”, обясни д-р Полина Костова. Може да има и алергия от бърз инхолаторен тип, каза тя и даде пример с пекари, при които може да се появят симптоми на астма.

Според имунолога в Александровска болница д-р Снежина Михайлова има няколко състояния, които са свързани с реакция към глутен. „Дали ще говорим за глутенова непоносимост, алергия или друго – всички те се дължат на неправилна имунологична реакция”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Как да разберем дали страдаме от алергия или непоносимост към определени храни