Вижте съветите на експерти, представени от „Дойче веле”

Има над 20 000 вещества, към които хората могат да бъдат алергични - аромати в парфюми, перилни препарати, храни, насекоми.

Съществуват и много редки алергии. Сред тях е тази към хартия. Тя причинява обрив и затруднено дишане. Хората с алкохолни алергии пък трябва да избягват вода за уста и почистващи препарати. Алергията към сперма причинява силно парене и сърбеж.

Една особена форма на алергична реакция е невродермитът -възпалени и сърбящи обриви. Много пациенти в това състояние имат едновременно и други свръхчувствителни реакции. Поради това невродермитът трябва да се лекува последователно.

Алергиите – причинители, симптоми и превенция (ВИДЕО)

Съществуват прости средства, които често облекчават симптомите на алергия. Антихистамините обаче не лекуват болестта. Тъй като основното вещество хистамин е виновно за симптомите, този тип лекарства действат като антагонисти. Те „завземат” рецепторите и по този начин блокират ефекта на хистамина.

Тъй като антихистамините не лекуват причините, а само облекчават симптомите, експертите препоръчват имунотерапия. Това е единственият начин алергията да бъде излекувана. При тази терапия алергените се получават в малки дози, имунната система се научава да не ги тълкува като опасни и образува по-малко антитела. Продължителността на терапията е около три години.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.