Какви са симптомите

Все повече хора страдат от алергии или непоносимост към определени храни. Как да различим симптомите, обяснява алергологът д-р Диана Христова в „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

„Алергията е състояние, при което нашият организъм синтезира един специфичен имуноглобулин Е, който, когато се свърже с нашите имунни клетки, намиращи се основно в нашата кожа или в лигавиците, предизвиква реакции”, добави алергологът.

Когато реакцията се получи в стомашно-чревния тракт, се появяват патологични примеси в изпражненията, като кръв и слуз. „И контракцията на гладката мускулатура, която ще обоснове коремната болка , както и подуването, газовете. Всичко това са симптоми на една хранителна алергия” , обясни още д-р Христова.

Ако човек е предразположен да развие алергия, тя се отключва още в детска възраст. „Трябва да си зададем въпроса колко широка е станала антибиотичната употреба. Трябва да си зададем въпроса каква е честотата на разпространение и развитие на заболявания, свързани с нарушенията на чревния микробиом”, допълни алергологът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.