По думите му със забраната за внос на руски нефт половината от компанията става ненужна

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР. Коментарът на експерта дойде, след като от руската компания обявиха, че са започнали работа по „преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, добави той.

По думите му е нормално „Лукойл” да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на руски нефт, половината от компанията ставала ненужна. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „Лукойл” упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила”, уточни Кънев.

Реакцията на политиците: Първи коментари за евентуалната продажба на активите на "Лукойл" у нас

Той засегна и дерогацията, като поясни, че нейната цел е била да гарантира регулярността на доставките, когато руският петрол е бил забранен. „Има много голяма злоупотреба с общественото внимание – целта на дерогацията не е да доведе изключително ниски цени, които ги няма никъде по света”, допълни икономистът.

„България спечели с това, че си осигури доставките и нямаше сътресения. Можеше и да не е така. Но безспорно най-много спечели „Лукойл” – от разликата между цената на руския петрол, която потъна заради санкциите. Това помогна на компанията да трупа печалби. Може би е спечелила и от експорта на нефтопродукти”, каза още Кънев.

Целия разговор гледайте във видеото.