Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, генерират милиони последователи

Нова професия в социалните мрежи. Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, генерират милиони последователи, а екипът, който стои зад тях, печели хиляди от реклама. Възможно ли е заради виртуалната реалност инфлуенсърите да останат без работа?

Айтана Лопес е на 25. Тя е инфлуенсър и фитнес модел в Испания. Изглежда перфектно и не съществува. Създадена е чрез изкуствен интелект. Само за 5 месеца профилът ѝ в Instagram събира над 200 хиляди последователи. 

Система с изкуствен интелект помага за връщането на изчезнали деца у дома

„Намалява се рязко рискът за брандовете да бъдат изненадани от това, че някой инфлуенсър не е в настроение, не е успял да си направи прическата. Инфлуенсърите в реалния живот имат ограничения”, коментира маркетинг експертът Георги Малчев.

Според Борис Гончаров, който се занимава с виртуална реалност и дори е създал свой собствен аватар, за брандовете е дори по-изгодно да работят с тях. „Такива инфлуенсъри, особено в Южна Корея, генерират десетки милиони приход”, обясни той.

Експертите предупреждават, че виртуалните инфлуенсъри могат да влияят на психиката ни, защото имат политически и обществени виждания. „Те не са просто едни виртуални манекени на дрехи или на стоки. Могат да имат влияние по отношение на разбиранията за това какво е приемливо и какво не. Мотив за създаването на такъв тип инфлуенсъри са парите, да се монетизира. Можете да се сетите до какво може да доведе това. Това е бизнес”, посочи Гончаров. Той е категоричен, че това е по-евтиният вариант от това да има реален човек.

Кога изкуственият интелект ще завладее света

За да е успешен един виртуален инфлуенсър, той трябва да качва сторита и да си прави селфита всеки ден. Затова е нужно да бъде изграден образ с ясни интереси. 

Но възможно ли е истинските инфлуенсъри да останат без работа? Експерти подозират, че към този момент можем да говорим единствено за разширяване на пазара. Останалото зависи от развитието на технологиите.