За да облекчат трафика, от АПИ отвориха две ленти за движение в посока София през тунелите

Интензивен трафик в последния от серията почивни дни. Полицейски патрули следят за нарушители по всички основни пътни артерии в страната. В София на крак е целият наличен ресурс на СДВР. 

От МВР допълнително затегнаха контрола на пътя, а фокусът е върху пияни и дрогирани зад волана. На места беше въведена и специална организация на движение с цел облекчаване на трафика. Например в посока столицата бяха отворени две ленти за движение на АМ "Хемус" през тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове".

Въпреки мерките се стигна до тежка катастрофа между лек автомобил и джип на пътя Плевен - Бяла - в района на разклона за селата Масларево и Вързулица. Сигналът за произшествието е получен в полицията малко след обяд. А по първоначална информация тежко пострадал е шофьорът на лекия автомобил, който е откаран за лечение в болница. Причините за катастрофата се изясняват.

Акцията на полицията срещу шофьори, употребили алкохол или наркотици, продължава

Данаил и Венцислава се прибират в София след Коледа. Празнували в родния си град – Трявна. „Живо, здраво, минаха празниците и сега се прибираме да работим“, каза Данаил. Тъй като не могли да слеят почивните си дни. Точно както не позволили и на Хари от Разград. „Просто защото нямаше кой да дежури", обясни Хари. 

Общото между Хари и съпругата на Данаил е че начертали план как да избегнат трафика.„Тръгнахме по-рано! Следобед и надвечер ще е нещо страшно“, посочи Венцислава.

Опасения, оказали се безпочвени, според други. „Наистина много са си слели почивните дни. Предполагам, че ще си направят сметка и поетапно да се прибират, което от една страна улеснява нашата работа“, заяви Дончо Трифонов, отдел „Пътна полиция“, СДВР. 

За да облекчат трафика, от АПИ отвориха две ленти за движение в посока София през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Организацията ще остане в сила от 12 до 20 часа в сряда вечер. За пътуващите в обратна посока – към Варна бяха осигурени обходи, което обърка част от шофьорите, най-вече чужденците.
„Харесваме България, но искаме просто да се приберем вкъщи, а не можем. Сега не знаем какво да правим, не можем да се върнем, може ли да завием тук?“, обясни румънски гражданин. 

Помогна ли конфискуването на коли за намаляване на инцидентите на пътя

900 екипа на полицията в цялата страна следят спазват ли се правилата. „Техническите средства на отдел „Пътна полиция“ работят в максимален обем, целия личен състав също е ангажиран“, добави Трифонов.

Но и това, оказва се, не стресна недисциплинираните на пътя. „Всеки си кара, както си знае, рискови изпреварвания, просто нямаме елементарна култура на пътя“, посочи Данаил.