Промените са в сила от 1 януари

Новата година идва с по-високи такси за преминаване през магистрали и мостове в двете южни съседки на България. В Гърция пътните такси поскъпват с около 7.6%, а в Турция - средно със 76%.

В Гърция пътните такси ще бъдат увеличени на три пъти до 2026 г. През следващите две години ще нарастват с по 2%. До решението се стига след преговори между Министерството на инфраструктурата и концесионерите. Така леките коли ще плащат общо около 34 евро, за да използват магистралата от столицата Атина до втория по големина град Солун. Преди увеличението се заплащаше 31.35 евро.

Годишното увеличение се изчислява въз основа на покачването на индекса на потребителските цени през септември. Концесионерите претендират за обезщетение до 45 млн. евро от държавата заради отлагането ръста на цените от началото на 2023 г., което беше предвидено в договорите, съобщава гръцката редакция на CNN.

Какви ще са цените на винетките през 2024 година

В Турция най-ниската такса за леки автомобили по магистралите, управлявани от Главна дирекция „Автомагистрали“, става 9 лири, а най-високата - 84 лири. Промените са в сила от 1 януари.

Преминаването през мостовете на Турция също поскъпва. Тарифата за таксуване през „Мъчениците на 15 юли“ и „Фатих Султан Мехмет“ над Босфора в Истанбул вече е между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на превозните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за т.нар. Трети мост над Босфора ще бъде между 25 и 275 лири.

За преминаване по моста „Османгази“ над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста „Чанаккале 1915“, който свързва европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.