Темата коментират проф. Мариана Лазарова и проф. Десислава Бошнакова

Рискът от плагиатство и изчезване на някои професии и регулациите при използването на изкуствен интелект коментираха проф. Мариана Лазарова, специалист по интелектуална собственост, и проф. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Медии и комуникации“ към НБУ, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"Плагиатството е криминализирано. Но при използване на изкуствен интелект, той няма как да е автора и затова не може да се говори за плагиатство", каза проф. Лазарова.

„Дали AI ще замени човека като автор? Към момента регулациите са такива, че това няма как да се случи. Авторът е физическо лице, което с личен творчески труд създава произведение на изкуството или науката“, поясни професорът.

Еврокомисар Илиана Иванова за изкуствения интелект: Не трябва да забравяме етичните стандарти

Проф. Бошнакова посочи, че задача на преподавателите е да помогнат на студентите и учениците не да използват изкуствения интелект като източник на материали за преписване, а като инструмент, с който могат по-бързо да вървят напред. Професорът предупреди, че в университетите има система, с която да се провери дали писмените работи на студентите са дело на изкуствен интелект.

Целия разговор гледайте във видеото.