Д-р Янка Баева от Регионалната здравна инспекция сподели, че броят на заболелите е нараснал до 213 на 10 000

Още три области в плен на грипа. От днес противоепидемични мерки се въвеждат в Плевен, а от 25 януари – в Бургас и Варна. В нито една област засега учениците няма да излизат във ваканция.

Грипът настъпва: Седем са вече областите, обявили епидемия (ОБЗОР)

Д-р Янка Баева от Регионалната здравна инспекция във Варна сподели, че броят на заболелите е нараснал до 213 на 10 000. "Достигнали сме пик на заболяемостта, при който се обявява грипна епидемия. Ограниченията са свързани с носене на маски, свижданията се прекратяват, всяка болница преминава в работа по план за грипна епидемия. Забраняват се имунизации и реимунизации, както и профилактични прегледи на бременни и кърмачки. В детските градини се увеличава текущата хигиена двукратно и трикратно. Засега учениците си остават присъствено в училище. Пикът не е достигнал до 30%, повечето са около 18", посочи тя.

По думите ѝ грипът е опасен. "Започва много рязко, с висока температура, болки в мускулите, отпадналост, хрема, главоболие. Много често дава и усложнения. На седмица приблизително около 40 случая. Децата и възрастните над 65 години са с намален имунитет, така че усложненията могат да са по-големи. Ваксината се поставя от септември до началото на декември, сега е късно, а мисля, че е и изчерпана", обясни д-р Баева.

Целия разговор гледайте във видеото.