Каква е реакцията на институциите

Пореден случай на агресия сред младежи. Ученичка е била нападната брутално от свои връстници. Сцената е заснета от техен съученик, а на кадрите се вижда как няколко момичета и момчета на възраст между 15 и 18 години унижават, обиждат и удрят многократно момичето.

Разследват побой и тормоз над ученичка от младежи във Варна

Кадрите бяха разпространени и в социалните мрежи и провокираха редица коментари, след което бяха свалени от мрежата.

Виновните ученици вече са установени, а по случая работят полиция, прокуратура и всички ангажирани институции в сферата на образованието.

„Преди ден в едно от районните управления във Варна беше подаден сигнал от директорка на училище, която ни предостави тези видеоклипове и въз основа на тях колегите образуваха досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди”, съобщи в предаването "Здравей, България" по NOVA Светла Златева, говорител на ОДМВР – Варна.

По думите ѝ семейството на жертвата до момента не е подало сигнал в полицията.

„Веднага беше установено кои са учениците. Те вече бяха на привикани за сведения в районното управление заедно с родителите си. Няма данни да са проявявали агресия друг път, но в момента в социалните мрежи се наблюдава огромна агресия от страна на техни съученици, заплахи и публикуване на лични данни. Всичко това е подсъдно”, добави Златева.

Замесените в случая отговарят по различен начин на въпроса за причините за агресията.

„Уведомихме Държавната агенция за закрила на детето. Назначени се проверки по случая. От днес психолози от Националната мобилна група са в училищата и ще започнат кризисно консултиране с учениците, които са участвали в това деяние”, коментира началникът на РУО – Варна Ирена Радева.

По думите ѝ експерти от Детска педагогическа стая ще влязат във всички учебни заведения в морската ни столица с превантивна цел.

Повече по темата гледайте във видеото.