Според източници на NOVA сигналът е дошъл по линия на чужда партньорска служба

Мащабна спецакция се проведе в ГДБОП и ДАНС в понеделник. Операцията продължи през целия ден. Има задържан служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" заради шпионаж в полза на Русия. 

Спецакция в ГДБОП по сигнал за шпионаж, има задържан служител

Сигналът е получен от чужда партньорска разузнавателна служба. По него работят Софийската градска прокуратура и Дирекция "Вътрешна сигурност".

Месеци наред антимафиотът е бил следен от колегите си от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, коментира в Пловдив главният секретар на силовото ведомство Живко Коцев. По първоначални данни задържаният имал достъп до разследвания срещу руски фирми. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на бивш дипломат на Москва у нас, който в момента е персона нон грата. 

След акцията в ГДБОП: Разследват шпионаж и в ДАНС

Акция имаше и в сградата на ДАНС. „Това е резултат на съвместни действия между ДАНС, ГДБОП, Софийската градска прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност”, обясни Коцев. 

Според бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, акцията е закъсняла. „Или се опитват да заобикалят санкциите, наложени от Европейския съюз, или директно ги нарушават. Така че да имаш помагач в тези структури, е ценно за руските интереси”, обясни Керемедчиев. 

Шпионите получавали и сериозни суми, смята бившият заместник-министър. Не изключва този път да се касае за руски граждани, пребиваващи у нас, които регистрират фирми в България и извършват сделки с недвижими имоти, заобикаляйки санкциите на Европейския съюз.

„Учудващ е фактът, че нашите служби все повече работят по сигнали от чужбина, отколкото сами да стигнат до определени клетки или хора, които са против интересите на страната”, добави Керемедчиев. 

От посолството на Руската федерация у нас на този етап не коментират поредния шпионския скандал.

През 2021 г. ДАНС, МВР и прокуратурата разкриха група от шестима души, шпионирали в полза на Русия. Сред тях имаше служители на Министерството на отбраната, както и на секретното деловодство на Народното събрание. Делото все още не е внесено в съда, тъй като обвинителният акт е бил върнат на прокуратурата заради процесуални пропуски, които биха затруднили правото на защита на обвиняемите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase