Общинските съветници избирахa зам.-председатели на Съвета, както и съставите на комисиите

Близо 13 часа продължи днешното заседание на Столичния общински съвет. За да бъдат избрани зам.-председатели на Съвета, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Предложението беше направено от общинския съветник Георги Георгиев от ГЕРБ. То беше прието с 32 гласа „за“, а „против“ се обявиха 24, един се въздържа. Час преди края на заседанието ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. 

След 6 часа преговори в залата Карлос Контрера изненада със собствен списък за разпределението на комисиите. 

"ПП трябва да разберат, че трябва да има баланс. Не може да дойдеш на преговори и да поискаш 5-те най-сериозни комисии да са с твои председатели. А в същото време да си малцинство. Така не се прави в тази ситуация", заяви Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

Столичният съвет с председател: Цветомир Петров поема поста до лятото (ОБЗОР)

ПП-ДБ-СС поискаха почивка на няколко пъти, след като се оказа, че получават малко и незначителни по брой председатели на комисии. "Ние сме опозиция явно в СОС. Така че нямам търпение да започнем да показваме и да разкриваме всичките далавери на ГЕРБ в предишното управление", посочи Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Идеите на Контрера срещнаха подкрепата на ГЕРБ, БСП, "Синя София" и отцепилите се от "Възраждане" и често на ИТН. 

В 22:00 часа ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, след като предложените от тях промени за комисиите не бяха приети.

Новите заместници на председателя на Столичния общински съвет са: Бойко Димитров от ПП-ДБ (избран с 54 гласа), Георги Георгиев от ГЕРБ (избран с 54 гласа), Диана Тонова от БСП (избрана с 55 гласа), Вили Лилков от "Синя София" (избран с 51 гласа) и Севдалина Петрова, която бе предложена от отцепилите се от "Възраждане" съветници (получила 53 гласа). Деян Николов беше предложен, но не получи подкрепа.

По-рано днес Цветомир Петров от ПП-ДБ беше избран за председател на столичния парламент. Номинацията му беше подкрепена с 47 гласа „за“. Той ще изпълнява поста на председател на СОС временно до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия на Общинския съвет.

Следващото заседание на СОС ще бъде на 22 февруари. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase