Неговият избор доведе до разпадане на групата на „Възраждане” и още турболенции

От осми опит столичния градски парламент успя да излъчи свой председател. На поста, но само временно, застава Цветомир Петров от „Продължаваме Промяната –Демократична България” (Спаси София), който получи подкрепата на 47 свои колеги. Сред тях квотата на ГЕРБ-СДС, „Синя София” и част от „Възраждане”, БСП. Гласът си „за” даде и Карлос Контрера от ВМРО.

Кой е Цветомир Петров - новият председател на Столичния общински съвет?

По силата на постигнатото споразумение Цветомир Петров ще бъде на тази длъжност само до юли 2024 г. Какво ще се случи след това за момента не е ясно. Част от общинските съветници определиха този 6-месечен период като тестов или изпитателен и най-вече като компромисен, за да бъдат избегнати нови избори.

Цветомир Петров е магистър по "Управление и администрация". Има стаж като мениджър в различни частни компании. От 2018 г. до 2021 г. е главен експерт в Министерството на околната среда и водите. От есента на 2022 г. е част от ПП „Продължаваме Промяната“. През октомври 2023 г. е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от МК „ПП-ДБ и Спаси София“.

Неговият избор доведе до разпадане на групата на „Възраждане” и още турбуленции. 

ОТ ОСМИ ОПИТ: Избраха председател на СОС

„Днес на осми февруари, от осмия път потвърдихме народната мъдрост - седем пъти мери, един път режи”, заяви Васил Терзиев.

Новият председател на общинския съвет ще бъде на тази позиция само до лятото. „Ще бъде трудно, но затова понякога трудните решения трябва да се взимат и да извадим най-доброто за следващите шест месеца, а след това ще видим”, каза Цветомир Петров.

Новината за постигнат консенсус обяви още сутринта Вили Лилков от “Синя София”. „Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии”, посочи той.

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет”, уточни Карлос Контрера, ВМРО. 

Съветник на столичния кмет напуска поста си

ГЕРБ и ПП-ДБ и „Спаси София” дадоха да се разбере, че не влизат в местна коалиция. „Изборите ни отредиха място на опозиция в СОС”, поясни Прошко Прошков, ГЕРБ.

„Не става въпрос за коалиция или "сглобка" или друга форма на политическо доверие. И няма как да е иначе, при положение, че червените линии, които всички партии са начертали, са толкова много. Това, което се демонстрира е проява на изключителна отговорност от страна на всички”, каза Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София”.

Решението се оказа тежко за БСП. В парламента Корнелия Нинова призова общинските съветници да не подкрепят избора за председател. „Общинските съветници на БСП, според нас, не трябва да подкрепят кандидат предложен от ПП-ДБ и "Спаси София". Трябва да си предложат нашия кандидат - Диана Тонова", категорично заяви Нинова. 

Повечето градските съветници от БСП не я послушаха. „Не съм чул какво е казала г-жа Нинова. Ние имаме решение на градския съвет”, отвърна Иван Таков, БСП – София.

Групата на „Възраждане” се разцепи. На такива, които подкрепиха Петров и такива, които гласуваха "против". Верни на партията на Костадинов остават трима души, от влезлите през есента – осем.

Групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна

„През последните три месеца вървеше активна кампания за купуване на общински съветници от всички групи. Някои групи бяха изцяло купени”, каза Деян Николов, “Възраждане”. 

На този фон започна разпределеното на комисиите в местния парламент.

Новите заместници на председателя на Столичния общински съвет са: Бойко Димитров от ПП-ДБ (избран с 54 гласа), Георги Георгиев от ГЕРБ (избран с 54 гласа), Диана Тонова от БСП (избрана с 55 гласа), Вили Лилков от "Синя София" (избран с 51 гласа) и Севдалина Петрова, която бе предложена от отцепилите се от "Възраждане" съветници (получила 53 гласа). Деян Николов беше предложен, но не получи подкрепа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase