За първия месец на годината вече има стотици снимки на злоупотребили шофьори

Още за първия месец на годината в системата на „Пътна полиция” вече има стотици снимки на шофьори, които са настъпвали газта сериозно в града. Най-бързият сред тях е засечен на Околовръстното със 227 км/ч, което е със 147 км/ч над ограничението.

По бул. „България” камерите успяват да уловят кола, която се движи със 126 км/ч.
Нарушения не липсват и по другите основни трасета - като например бул. „Сливница” - там засеченото нарушение е движение със 101 км/ч при ограничение от 50.

Столичната община и СДВР предприемат спешни мерки, част от тях са 5 камери, но и контрол на пешеходците.

Монтират по няколко камери на 36 кръстовища на Околовръстното в София

По последни данни на полицията автомобилите в София прехвърлят милион и триста хиляди. Заедно с това число расте и броят на нарушителите.

Екип на NOVA направи експеримент на бул. България, където е засечен и един от рекордьорите със 126 км/ч. Само за няколко минути таблото, което показва моментна скорост, отчита десетки нарушители.

90 км/ч е най- сериозното нарушение, което шофьор прави пред камерите ни, при разрешени 70. Екипът отиде и до друг участък, където правилата не се спазват.

Камерите на полицията са уловили нов рекордьор на Околовръстното. Шофьорът е карал с 227 км/ч при ограничение от 80. Въпреки че трасето е широко и с няколко ленти е неподходящо за бързо шофиране, казват експертите.

„В крайна сметка се преминава през урбанизирани територии и това поведение е много опасно”, коментира Димитър Петров, директор на Центъра за видеонаблюдение към Столичната община.

Затова ще се предприемат мерки - още камери за скорост.

„До края на годината следва да се монтират още 4 стационарни камери на основните пътни артерии в София”, съобщи в ефира на „Здравей, България” по NOVA комисар Николай Крушарски, началник на отдел „Пътна полиция" в СДВР.

Камерите въздействали пряко върху поведението на всеки шофьор.

„Шофьорът знае, че там, ако превиши скоростта, ще бъде 100% глобен и това има дисциплиниращ ефект”, смята Петров.

Още следващата седмица започва поставянето и на изцяло нови системи за следене на трафика в София.

„36 пътни възела, на които ще бъдат монтирани по няколко камери, ще следят за нарушения на пътя, но и за охранителна дейност”, поясни Крушарски.

Увеличава се и броят и на така наречените триноги.

„Мобилните камери на територията на столицата вече са 12 и следят активно за нарушители на пътя”, каза още той.

Столичната община възнамерява да завиши и превенцията в малките улички.

„Това са физически ограничители, осветяване, острови, парапети и други такива средства”, допълни директорът на Центъра за видеонаблюдение към Столичната община Димитър Петров.

Така периметърът, в който ще се прилагат мерките, няма да бъде ограничен само до училища и детски градини. Ще се наблюдават и районите, през които преминават всеки ден ученици и родители.

Къде пресичат пешеходците също ще бъде обект на контрол, тъй като 70% от катастрофите с пешеходци са се случили на места, където пресичането е забранено.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase