От АКФ призоваха дейността ѝ да не обхваща само Мартин Божанов

Темата с търговията с влияние продължава да отеква в парламента. Нарочно създадената комисия за Мартин Божанов-Нотариуса се събра на първо заседание. Работата започна с фактите и информацията, с които разполагат от Антикорупционния фонд.

Оттам посъветваха дейността ѝ да не обхваща само Мартин Божанов. „Предметът би следвало да се разшири и до групата на изчезналия Петьо Еврото”, заяви Андрей Янкулов от АКФ.

„Получавали сме след това много откъслечна информация за влияние и схеми, но смятам, че не е добре да не се изкарва публично като непотвърдена. От нас няма да излязат никакви списъци, а разследващите да си свършат работата”, заяви Николай Стайков от АКФ.

Кашъмов: Софийската районна прокуратура очевидно е била използвана като средство за натиск

От ГЕРБ поискаха да разберат защо от Антикорупционния фонд отказват да посочат конкретни имена. „Тази комисия не бива да започва така, по-късно ще имаме искания за списъци”, каза Маноил Манов от ГЕРБ-СДС.

„Ако бъдат извадени всички дела, свързани с Мартин Божанов и неговата група, много ясно ще излязат имена на съдии, магистрати и полицаи, които са съдействали на тази група”, е мнението на Николай Стайков.

Партньорите от ПП настояха за яснота около прекратяваните преписки. „Коя е прокуратурата?” – попита Мирослав Иванов. „Софийска районна прокуратура” – отговори Николай Стайков.

От ДПС поискаха съдействие. „Кои лица комисията трябва да покани, на нас ни трябват имена” – попита Хамид Хамид от ДПС. „Едно добро начало, би било добре да се види какво има в преписката на ГДБОП”, каза Николай Стайков.

Коцев: Проверяваме дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени

От БСП поискаха да разберат има ли данни за намеса на политици. „Локализирахте ли групи, които са извън полицаи, съдии и магистрати”, зададе въпрос Атанас Зафиров от БСП. „Нямаме конкретна информация за политици”, отговориха от Антикорупционния фонд.

От ИТН поискаха депутатите да преразгледат дейността на комисията и в нея да се нищят и фактите около Петьо Петров-Еврото. „Да продължаваме да се правим, че няма слон в стаята и да се правим, че няма казус Пепи Еврото – ще бъде огромна грешка... И поредното доказателство, че тази комисия се прави от управляващите, за да се замете случаят”, смята Гроздан Караджов от ИТН.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase