Вижте какво показват резултатите от изследване на френски учени

Връзката между здраве и хранене е неизменна. Оказва се обаче, че значение има не само с какво се храним, но и по кое време. Френски учени твърдят, че късната вечеря - след 21.00 ч., увеличава риска от инсулт с 28%. Пропуснатата закуска пък ни излага на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Успява ли да се храни здравословно българинът

Изследването е проведено сред повече от 100 000 души във Франция, които са попълвали хранителни дневници с часовете си на хранене. Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Защо кадри от вечеря на Макрон „взривиха” социалните мрежи във Франция? (ВИДЕО)

Част от обяснението е за повишения риск от инсулт за хранещите се вечер е, че късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане, което вечер обикновено е по-ниско. Това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от образуване на съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти. Дългата пауза между последния прием на храна за деня и първия на следващия ден води до намаляване на риска от мозъчно-съдови заболявания. Препоръчително е да не се храним поне 12 часа, казват експертите.

Каква е връзката е между часовете на хранете и здравето и къде по света сядат на масата най-рано и съответно - най-късно – гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase