Българският лекарски съюз утвърди параметрите и условията му

В Здравното министерство беше подписан анексът към Националния рамков договор. В края на миналата седмица от Българския лекарски съюз утвърдиха параметрите и условията му след близо двумесечни преговори със Здравната каса.

Постигнат е консенсус да има повече средства за прегледи и изследвания в извънболничната помощ. Залага се лесен достъп до високоспециализирани изследвания като ядрено-магнитен резонанс. Заложено е да бъде удължен болничният престой за тежките случаи на инсулт. 

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения.

Лекарският съюз прие условията, при които ще бъде подписан анексът към Рамковия договор


С над 20-годишна практика урологът доц. Еленко Попов е изкарал безброй часове в операционната. Някои, от които, заради липса на профилактика и навременна диагностика на пациентите. „Симптомите на рака на простата се проявяват изключително късно. Те са свързани с метастазите, когато възможностите за излекувани са никакви”, поясни той.

Именно, за да стигат по-рядко до операционната, личните лекари ще могат да издават направления без ограничения.

„Най-голямото увеличение на средствата е в сферата на профилактиката. Изследванията за рака на маточната шийка, гърдата и простата се правят все по-често с напредването на възрастта”, коментира доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

Няма да се налага да се чака и за изследване с ядрено-магнитен резонанс, уверяват от съсловната организация. „Разликата е, че преди получаваха разрешение за ЯРМ срещу име на пациент, сега просто има бюджет”, твърди Иван Маджаров, председател на БЛС.

За първи път се въвежда минимален и максимален болничен престой за пациентите с инсулт. Тези в по-тежко състояние няма да се изписват след 4-ия ден. Здравната каса ще покрива до 10-я.

В рамковия договор са отделени 3 млн. лв. за стоматологични услуги. „Тези пари ще облекчат доплащането на пациенти за зъботехническа дейност. Има един нов елемент - прегледите ги направихме изцяло покрити от НЗОК”, коментира д-р Никола Шарков, председател на БЗС.

„И в двата анекса има революционни неща. Т.е. нови - които са изцяло в полза на здравноосигурените лица”, категоричен е управителят на НЗОК Станимир Михайлов.

„Вървим към една оптимизация на предоставянето на здравни услуги”, поясни здравният министър. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase