Това показва проучване, представено от CNBC

Виетнам ще постигне най-големият в света ръст на богатството през следващото десетилетие със затвърждаването на статута му на световен производствен център. Това се казва в доклад на компанията за данни за световното богатство New World Wealth, цитиран от CNBC.

Според прогнозите южноазиатската страна ще отбележи ръст на богатството от 125% през идните 10 години, казва анализаторът Андрю Амойлс. Това ще бъде най-голямото увеличение на богатството сред всички страни в света от гледна точка на брутен вътрешен продукт на глава от населението и брой на милионерите, сочи още анализът на компанията.

„Виетнам става все по-популярна производствена база за мултинационални компании в областта на технологиите, автомобилната индустрия, електрониката, дрехите и текстила“, казва Амойлс.

Петимата най-богати на света са удвоили парите си от 2020 г. насам

Индия, която се очаква да се превърне в третата по големина икономика до 2027 г., заема второто място с очакван ръст на богатството от 110%.

Виетнам, където има 19 400 милионери и 58 души, чието богатство се оценява на стотици милиони долари, е смятан за относително безопасна страна в сравнение с други държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, а това дава на компаниите допълнителен стимул да изграждат производствени операции в страната.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Виетнам през 2023 г. се забави до 5,05% спрямо 8,02 на сто през 2022 г. заради по-слабото глобално търсене и блокирането на публични инвестиции. Промишленото производство представлява една четвърт от БВП на страната.

Само преди 10 години БВП на Виетнам на глава от населението е бил около 2190 долара, а сега почти се е удвоил до 4100 долара, сочат данни на Световната банка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase