Илиян Тодоров вече е в затвора в Пловдив

Фалшифициран паспорт стои в основата на задържането и екстрадирането на двойния убиец от дискотека "Соло" - Илиян Тодоров. Той е бил хванат с подправения документ на летището в Ташкент. Именно така се стига до вчерашния 1 март, когато Тодоров беше доведен у нас с полет от Мюнхен - 15 години след убийството, за което беше признат за виновен. Тодоров вече е в Пловдивския затвор, където трябва да остане доживот.

След като Илиян Тодоров бил оправдан на първа инстанция в София, заминал за Северен Кипър. Там няколко години живеел и работил, става ясно от показанията му, дадени пред съда в Узбекистан. До задържането му се стига, след като е хванат с фалшифициран паспорт на летището в Ташкент. Пред съда в Узбекистан казва, че случайно намерил паспорт на друг български гражданин и така сменил една от страниците му със своята. Вчера на борда на самолета Тодоров запази мълчание.

След 12 години в неизвестност: Задържаха в Узбекистан осъдения за убийството пред дискотека „Соло”

През 2013 г. Тодоров пусна видеообръщение до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в което твърдеше, че убиецът от „Соло” е друг и е на свобода.

„Видях физическия убиец на метри от мен, защото погледите ни се срещнаха, нямам детайлна информация за него, каквато се оказа, че той има за мен. Защото заплахите започнаха няколко часа след това, те започнаха в следствения арест, продължиха и в Софийския затвор”, твърдеше Илиян Тодоров тогава.

Сега той ще лежи доживот в Пловдивския затвор. „Следва да търпи наказанието си „доживотен затвор” в затвора в Пловдив, тъй като последната му адресната регистрация е на територията на Пловдив”, заяви Христо Кръстев - заместник градски прокурор на София.

По закон той не може да иска условно предсрочно освобождаване от затвора. „Условно предсрочно освобождаване може да се иска само за наказание „лишаване от свобода”. За доживотен затвор не може да се иска условно предсрочно освобождаване, но може да бъде променен на 30 години”, заяви прокурор Христо Кръстев.

Датата 1 март се оказва ключова за Тодоров. На 1 март 2010 г. е внесен обвинителният акт срещу него. На същата дата, 13-години по-късно, е задържан в Узбекистан, а вчера беше екстрадиран у нас.

"За мен случаят „Соло” емблематичен за правосъдието в България". Това коментира в „Събуди се” съдебният репортер на NOVA Стоян Нешев, който проследи връщането на Илиян Тодоров у нас.

„2013 г. е окончателната му присъда, когато той е обявен и за международно издирване. През тези години се е появявала различна информация за него. Има данни, че е бил в Естония, Великобритания, Германия, но в крайна сметка го задържат в Узбекистан с фалшиви документи, на път за Истанбул. През тези години той публикува видеообръщения”, разказа Нешев.

Първи кадри от екстрадицията на осъдения за двойното убийство пред "Соло" (ВИДЕО+СНИМКА)

„Според мен подобни бегълци от правосъдието имат ресурс от контакти, за да могат така да се измъкват, да си променяш външния вид, да си издаваш фалшиви паспорти и властите да не могат да те задържат толкова дълго време”, коментира още репортерът на NOVA.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase