Психиатър счита, че Марин Добрев е жертва на обстоятелствата

Задържаният за убийството в добрички парк Марин Добрев е жертва на обстоятелствата. Това заяви за NOVA психиатърът д-р Тихомира Стилиянова. Психичното му разстройство се отключва след злоупотреба със синтетична дрога, която употребява от 14-годишен. Нова експертиза само би потвърдила тези данни и най-добрият вариант за Добрев е настаняването му в социално заведение под запрещение с настойник Община Добрич, смята специалистът.

Първите данни за заболяването на сочения за убиец са от 2016 година. „Той си има налудничави мисли за ощетяване, за отношения, за контрол. Има си и халюцинации. Баба му казваше в съдебната зала, че той се разхожда вкъщи с нож с цел самозащита”, посочи директорът на Държавна психиатрична болница „Карвуна”.

Заподозреният за убийството в Добрич е лежал в британски затвор

При многобройните му принудителни лечения обаче не е проявявал агресия към медиците и е връщан в обществото, в което нямало кой да се грижи за него. За щастие, при първото му нападение, не успява да рани набелязаната жертва. „Имаме такива пациенти, които не казват преживяванията си. Считам, че те са едни от най-опасните. Моята последна експертиза за него е от 12 февруари 2023 г. Дала съм препоръка в съда за четири месеца стационарно лечение по Закона за здравето. Той трябва да има контрол върху медикаментите и затова семейната среда е много важна”, посочи още д-р Стилиянова.

Междувременно от Районната прокуратура излязоха с изявление, че не са били уведомени за второто нападение над Емилиян Рачев, извършено на 25 февруари, нито за задържането и пускането на Добрев. Едва на 27-и на обяд пристига писмо от полицията. Наблюдаващият прокурор се разпорежда за издирване на заподозрения и спешното му настаняване в психодиспансер. „Оттогава са организирани издирвания на адреса, където той живее, на адреса на баба му, в съседните магазини, които посещава. Общо проверките на адреса са над 14. За съжаление, до този трагичен инцидент не беше открит”, посочи директорът на ОД на МВР Добрич ст. комисар Цветан Пировски.

Намушкаха двама мъже в парк в Добрич, единият почина

По повод убийството ще се състои граждански протест в сряда пред Съдебната палата в Добрич.

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase