От общинското предприятие „Гробищни паркове” са установили търговия с гробни места

Временният управител на Общинското предприятие „Гробищни паркове” Румен Димитров е сезирал прокуратурата за нередности в гробищните паркове в София, заяви той на пресконференция в Столичната община. Това се случва след разследване на NOVA.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Гробари рекетират близки на починали в София

Димитров определи днешния ден като „края на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв”. „Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби”, заяви Димитров.

Той поясни че в общинското предприятие са заети общо 190 души по щат, като 35 са освободени от него и на тяхно място са назначени нови служители.

Проверка установи: Вандализъм, измами и разруха в Централните софийски гробища

Димитров каза, че той и екипът му са установили търговия с гробни места, „опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба”. По думите му били изравяни урните на кремирани хора и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба.

Цената на гробно място на Централните софийски гробища е десетки пъти повече, отколкото тази, която по наредба се заплаща към Столичната община, обясни Димитров. „Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки”, обясни той.

Изоран гробищен парк и изпочупени паметници в Долна Митрополия

Димитров поясни, че новото ръководство било спряло лоши практики, като погребване на хора в алеите и в санитарните пространства между алеите. Той обърна внимание, че общинското предприятие „Гробищни паркове” не е търговско дружество и не е създадено с цел печалба.

Липсата на адекватна охрана позволява да се организират едни хора в престъпна група. Престъпната група си има ръководител, заяви Димитров, но отказа да цитира имена, защото „всички, които публично са си позволили да го направят, са им заведени по няколко производства”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, София Господинова