Според него е необходимо да се изчака решение на Конституционния съд в помощ на настоящата ситуация

„Ситуацията може да се определи като политически хаос, като катастрофа. Има изключително голямо ниво на недоверие към партиите. Нещо, което фундаментално би могло да промени настоящата обстановка, е нова политическа партия, оглавена от президента на републиката. Това променя пейзажа, но не мога да кажа дали ще има такава партия”. Това заяви евродепутатът, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. За себе си той заяви, че има намерение да работи за обществен интерес и ще остане в политиката. 

Кънев: Отговорността за провала на преговорите е на ГЕРБ-СДС

Има място за политически проект в лявото политическо пространство, смята Витанов. „Вакуум политиката не търпи, въпрос на време е да се създаде нещо. В най-бедната европейска държава не може да няма място за силна лява партия. Тук има толкова обострени социални проблеми, които изискват само и единствено леви решения. 15-20 г. управляват десни правителства, социалните проблеми се трупат един върху друг. БСП  успя да стопи своите избиратели от почти 1 млн. до 200 000 души. Не мисля, че БСП е способна да мобилизира повече от 100-120 000 души”, заяви Витанов.

Той обясни, че има стъпки, които трябва да бъдат направени, за да може изборите да са 2 в 1. „Тази „сглобка” сътвори безумни неща. В стремежа да се намалят правомощията на президента, се създаде истински хаос, безпорядък, който може да има трайно негативни правни последици. Дори президентът да има желание изборите да бъдат 2 в 1, …  не съм убеден, че обстоятелствата ще му позволят да направи нужното в рамките до 10 дни, за да се проведат изборите заедно”, каза Витанов.

Според него е необходимо да се изчака решение на Конституционния съд в помощ на настоящата ситуация.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase