В неделя над 61 милиона граждани ще гласуват за местни органи на властта през следващите пет години

Турция в навечерието на инфарктни избори. В неделя над 61 милиона граждани ще гласуват за местни органи на властта през следващите пет години. Въпреки че избори ще се проведат навсякъде в Турция, „31 март ще бъде вотът за Истанбул”, коментират социолози. Общо 49 са кандидат-кметовете, което се случва за първи път в историята.

Тази вечер на традиционната вечеря ифтар в Истанбул отиде и президентът Реджеп Ердоган, който посвети последните два дни на митинги именно там. Голямата цел на Ердоган е неговата партия отново да вземе контрола на града, след като го загуби преди 5 години и Истанбул отиде в ръцете на опозицията.

Експерти смятат, че от това, кой ще седне в кметския стол на Истанбул, зависи и политическото бъдеще на цяла Турция.

Турция преди местните избори: Най-оспорван се очертава вотът за Истанбул

Битката за Истанбул е битка за цяла Турция, смята професорът по история Ченгиз Томар. 

„Това е огромна битка и много стратегическа освен това. От тази битка зависи политическото бъдеще на Турция. Това не са просто местни избори, тук изборът е между Ердоган и Имамоглу. Това е борба за лидерство, а не за конкретна община”, коментира Ченгиз Томар.

Освен огромния икономически ресурс, който притежава, градът край Босфора има сантиментална стойност за турския президент, посочва проф. Томар.

„Той е човек на Истанбул. Роден е тук, обича Истанбул. Освен това Истанбул е градът, който поставя началото на неговия път като политик. Но също така Истанбул е символично място, почти 20 милиона души живеят тук. Който спечели Истанбул, печели Турция”, обяснява професор Томар.

А изходът от вота в Истанбул ще начертае и бъдещето на южната ни съседка.

„Ако Имамоглу победи, тази победа няма да е срещу Мурат Курум, това ще е победа срещу Ердоган. За това казвам, че това не е битка между двамата кандидати, а между опозицията. Всички казват, че ако Имамоглу победи се очаква да го видим на следващите президентски избори. В същото време Ердоган твърди, че това са последните му избори”, казва професор Ченгиз Томар.

Според него двамата кандидати за кметския стол в многомилионния град са коренно различни, а всички проучвания до момента показват, че борбата между тях ще е изключително оспорвана.

„Мурат Курум е повече технократ, той беше министър, свършил е доста работа. Докато Имамоглу е по-скоро политик от ранга на Ердоган. Партията на турски президент има голямо влияние не само в Истанбул, навсякъде, но Истанбул е последната крепост на опозицията”, коментира професор Томар.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase