„Служебният кабинет не е ограничен само да прави избори", заяви бившият служебен министър-председател

Промените в Конституцията не дават отговор, ако никой от възможните лица, сред които може да се избира за служебен премиер, не пожелае да приеме поста. Това заяви бившият служебен премиер и министър Стефан Янев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Служебният кабинет не е ограничен само да прави избори. Той е нормален кабинет, който работи в среда, различна от нормалното взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт”, каза Янев.

Той обясни, че всеки служебен кабинет се е сблъскал с поредица от кризи, които вероятно не е искал да стоят пред него за решаване.

Стефан Янев: Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на влияние

По думите на бившия служебен премиер на 6 април ще има Национален съвет на партия „Български Възход”, която той ръководи. Там ще бъде дискутирано бъдещето на България, както и участието им в предстоящите избори, каза Янев. Въпросът участие в коалиция е следваща стъпка, уточни той.

Янев пожела да има национална стратегия за развитието на България. „Ако говорим за днешния политически разговор, в него липсва съзиданието, чувството за отговорност, чувството на политиците, че правят нещо в името на България”, допълни Янев.

Относно ролята на министъра на електронното управление в участието в изборния процес, той каза: „видяхме, че машините не бяха извадени в първия изборен ден на местните избори, вероятно вината е основно на министъра на електронното управление, но той не си го призна за вина”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase