Това показват данните на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята

Месец март е бил най-топлият, откакто се правят измервания, показват данните на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята. Това удължава серията до десет поредни месеца, които са най-топлите наблюдавани някога.

Температурни аномалии във Франция: 10 градуса над обичайното за април

Месечният доклад на службата показва, че дванадесетте месеца от първи април 2023 г. до 31 март 2024 г., са били най-горещата година в историята. Температурата е била с 1,58 градуса над средната за прединдустриалния период.

Жегите предизвикаха цяла серия от природни катаклизми - от големи пожари в амазонската джунгла, до невиждана суша, която унищожи реколтата в Южна Африка. Океанолозите също казват, че в Южното полукълбо по-топлите води убиват коралите и изменят цялата екосистема.

Над 25 градуса в края на март

Човешките права са нарушени от правителствата заради липса на действия по климатичните промени, постанови Европейският съд по правата на човека в знаково дело. Магистратите отсъдиха в полза на група възрастни жени от Швейцария, които се оплакаха, че лошата политика ги е поставила в по-голям риск да починат от горещото време.

"Виждаме рекордни температури. През изминалия март температурата е била 0,73 градуса по-висока от средното за месеца през последните 30 години. Както и 0,1 градуса по-висока от март миналата година. Наблюдаването на тези рекорди, месец след месец, показва че климата се променя с бързи темпове. И това не е заплаха от бъдещето, а реален проблем, пред който сме изправени тук и сега", заяви зам.-директорът на програмата на ЕС „Коперник“ Саманта Бърджис.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase