Упражнявано ли е насилие над непълнолетни с аутизъм?

Източвани ли са държавни пари от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Стара Загора? Институцията се издържа с пари от държавата, а общината превежда определена сума всеки месец. Служители сигнализират, че през декември миналата година са получили едни пари, а в НОИ е била отчетена друга сума – с около 400 лв. разлика. Твърдят също, че подписите им са били фалшифицирани. След като установяват това, подават сигнал в полицията. Образувано е досъдебно производство по случая. Има и твърдения за насилие, упражнявано върху децата.

Управителят на центъра Радка Дончева обяснява, че разликата в парите е отишла за плащане на парно. Разследването ще установи дали е така.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Съмнения за фиктивни хоспитализации и лекарска грешка, оставила мъж без едно око

 

Всеки месец центърът се посещава от 40 деца с аутизъм. Управлява се от гражданско сдружение „Алтернатива 55”. Издържа се с пари от държавата. Тази година тя отпуска по 18 517 лв. месечно, а Община Стара Загора ги изплаща. Общината също така контролира дейността на центъра.

В началото на 2024 г. служители забелязват, че са получили около 400 лв. по-малко за декември миналата година от сумата, която управителката на центъра е отчела пред НОИ. Сигналът ни подава жена, която работи като психолог в центъра и желае да бъде анонимна.

„Аз съм се разписала на ръка в края на декември срещу сумата от 1211 лв. за получаване и осигурителен доход от 1656 лв. В НОИ осигурителният ми доход е отчетен на 2051 лв. И се оказа, че има сериозно разминаване в рамките на 500 лв.”, заявява психоложката. Тя не знае къде отиват парите.

Служителката решила да провери на каква сума е била осигурена през декември, защото в края на всяка година тя и колегите ѝ получавали допълнително трудово възнаграждение в рамките на една минимална работна заплата.

„Тази година управителката ни каза, че ще получим частична минимална работна заплата. И всъщност, като сметнах, установих, че тези 2051 лв., отчетени в НОИ, са моята основна заплата плюс цяла минимална работна заплата. На мен ми бяха дадени само 200 лв. отгоре върху основната ми заплата за декември, а е отчетено, че са ми дадени 600 лв.”, обясни служителката.

Оказва се, че психоложката, която ни подава сигнала, не е единствената, получила по-малко пари за декември от отчетените от управителката пред НОИ. Зорница Златева и Деляна Емануилова работят в центъра съответно като ресурсен учител и психолог. Едната е там от седем месеца, а другата - от около шест години. И те като колегите си получават заплата на ръка и всеки месец се подписват върху ведомост.

Златева обясни, че се е подписала под сумата от 1100 лева, а в НОИ е отчетен 1950 лв. осигурителен доход. Служителите не били предупредени за това, казва още Златева. „Останахме много изненадани”, казва учителката.

„Всички сме засегнати, ние го видяхме с очите си”, допълва Емануилова.

Друга вече бивша служителка твърди, че дори е била освободена от работа, след като е подала сигнал в полицията.

„Получих сумата от 665 лв. Когато реших да си направя справка в НОИ, видях, че съм осигурена на 1250 и няколко лева”, казва Гълъбина. „За месец декември аз взех само трудовото си възнаграждение, а в НОИ беше отразено, че съм взела и допълнително и съм платила данъка върху него”, разказва още тя.

Управителката на центъра Радка Дончева твърди, че се е наложило да ощети служителите си с около 400 лв. на човек, за да плати парното на сградата. Парите обаче щели да им бъдат върнати.

„Има удържана сума за парно, което трябва да заплатим. Няма откъде да се вземат парите, защото бюджетът е крайно малък - 14 000 лева за 34 деца плюс цялата издръжка”, казва Дончева. По думите ѝ другият вариант е бил да съкрати двама души.

Служителите твърдят, че освен че са били ощетени с около 400 лв., се оказало, че се е появила и втора ведомост, върху която са били фалшифицирани подписите им. Подали са сигнал в Икономическа полиция в Стара Загора.

„След като Икономическа полиция, НАП и Инспекцията по труда дойдоха на проверка в центъра и иззеха документи, бяхме привикани в Икономическа полиция да проверим ведомостта. Там беше представена ведомост за декември, на която имаше по-високите суми, но това не бяха нашите подписи. Значи е имало две ведомости”, обяснява психоложката, пожелала анонимност.

Златева и Емануилова също твърдят, че подписите не са техните. Двете служителки казват, че в подобна ситуация са изпаднали общо шестима души. Те нямат представа кой е извършил измамата, а управителката отказва да каже. 

От полицията в Стара Загора обясниха, че с около 400 лв. са били ощетени шестима от общо деветима служители в центъра. От Районната прокуратура в града допълват, че на 8 април тази година наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за това, че „през декември 2023 г. в Стара Загора е бил унищожен, скрит или повреден чужд документ с цел да се причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго имотна облага – престъпление по чл. 319 от Наказателния кодекс”. Разследването е възложено на разследващ полицай при сектор „Разследване” към областната дирекция на МВР в града.

Служителите разказват още, че никой никога не е получавал фиш за работната си заплата. 

„Откакто работя там, винаги ми е било много странно, че не ни издават фиш за работната заплата. Такъв съм искала многократно, не ми е издаван. Последно говорих с управителката госпожа Дончева през декември, че оттук нататък искам фиш. Тя каза: „Добре”. И след няколко дни на екипна среща каза, че ако искаме фишове, трябва заплатите да минат по банков път”, каза психоложка от центъра.

Обяснението на управителката защо хората не са получавали фишове: „Защото се изплащат в брой и не искат да бъдат по карти. Самите служители не искат да бъдат изплащани заплатите по карти”, казва Дончева. Твърди, че няколко пъти на екипни срещи е предлагала заплатите да се изплащат по банков път.  

Служители отричат да са ги питали за превеждане на заплатите им по банков път.

Друга дългогодишна бивша служителка в центъра разказва, че е била включвана в различни проекти без да знае и съответно без да получава допълнителните пари, които ѝ се полагат.

„Това беше когато посещавахме парка Аязмото най-често, където децата спортуваха. Това се случваше в работно време. Ние с удоволствие приехме и участвахме с децата в най-различни игри. После разбрахме, че това е било проект, в който ние сме били включени, а ние не сме получавали никакви възнаграждения за това нещо, даже не знаехме, че е проект”, казва бивша логопедка от центъра.

Потърсихме за коментар и Анастасия Василева - управител на сдружението „Алтерантива 55”, което управлява центъра за рехабилитация. В телефонен разговор тя обясни, че не знае за разминаването в заплатите и това се е случило един единствен път.

От община Стара Загора, които превеждат парите на гражданското сдружение всеки месец и трябва да упражняват контрол върху дейността му твърдят, че никога не са получавали сигнали или оплаквания срещу центъра за деца с увреждания. Не били запознати и в детайли със случая, в който управителката е дала по-малко пари на служителите си, отколкото е отчела пред НОИ.

„В крайна сметка ръководителят на услугата назначава, той си е работодател, ние не сме работодател”, заяви Павлина Делчева, зам.-кмет на община Стара Загора. „Като социална услуга те имат ангажимент да подават при нас отчети за заетостта, за издръжката си, годишни отчети, така че финансово ние си ги следим документално и до момента нямам данни за проблем в документацията, нито в дейността, нито оплаквания от родители”, каза Делчева.

Бивши и настоящи служители твърдят, че са виждали представители на ръководството да използват сила срещу децата.

„Чувал съм думи, че са малоумни, олигофрени, идиоти”, казва Станислав Станчев, бивш ресурсен учител в центъра. „Веднъж аз и една колежка работихме с дете. Но детето получи един вид криза - започна да буйства, започна да реве. Г-жа Дончева дойде, хвана детето, разтърси го, удари му два шамара, започна да го обижда. Това нещо няма как да достигне до родителите при положение, че всеки от колегите си мълчи, всеки от колегите е бил заплашен, бил е под натиск да си мълчи за тези неща. Родителите водят децата до центъра, при което ние ги поемаме”, казва още Станчев. „Има деца, които не са вербални. И тя се възползва точно от тези деца, които са невербални и няма как да се оплачат на родителите си”, казва още той.

Психоложка от центъра потвърждава, че е виждала ситуации на насилие. „Доколкото ми е известно от страна на няколко родители е подаван сигнал до общината, но оттам какво е казано, не мога да кажа”, обясни тя. И други служители разказват такива истории. 

От Агенция за качеството на социалните услуги, които също могат да проверяват този тип центрове обясниха, „че от община Стара Загора не са ги уведомили, че услугата се изпълнява от този доставчик”.

От сдружението „Алтернатива 55” реагираха с изпреварващ брифинг. В писмо обясняват и какво са казали. Председателят на сдружението Анастасия Василева твърди, че според нея материалът е непроверен, „позовавайки се на твърденията само на недоволни служители и ез да изслушаме другата страна”. Твърди, че репортерът на NOVA Вероника Димитрова е отказала да изслуша другата страна. „Аз съм говорила с всички тези хора. Госпожа Анастасия Василева ми звъня няколко пъти. Плака, молеше се този репортаж да бъде спрян, след това каза, че ще ме съди. Така, че тя много добре знае какъв разговор сме водили. Това не отговаря на действителността”, разказа Вероника Димитрова.

„И другото твърдение е, че съм попитала Радка Дончева, управителката на центъра, дали ТЕЛК-овете на децата са истински. Ние имаме суров материал, там може да се види как е протекъл разговора, какво съм попитала от началото до края, така че това също тотално не отговаря на истината”, заяви журналистката.

„Зам.-кметицата твърди, че никога не е постъпвал сигнал за насилие. А в същото време чуваме, че родители са ходили там, точно за да сигнализират за насилие”, обясни още Вероника Димитрова.

Ат Агенцията за качеството на социалните услуги ще направят проверка.

Целия репортаж гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase