Конституционните промени създадоха противоречив статут на служебен кабинет, смята Огнян Минчев

Мнозина критикуват съвместяването на постовете външен министър и служебен премиер от Главчев. Критиките обаче не са обосновани, защото е кризисно решение. То не е добро, но е по-добро от предишната ситуация. Това каза политологът Огнян Минчев в ефира на "Пресечна точка".

С указ на президента: Димитър Главчев е назначен и за външен министър

"Не е редно да критикуваме окончателния резултат от един дълъг процес, който сам по себе си на всички етапи беше неадекватен и не можеше да произведе добро решение за външен министър. Конституционните промени създадоха противоречив статут на служебен кабинет. Вместо да бъде поставен под засилен парламентарен контрол, се намираме в институционална ситуация, в която не е ясно от кого зависи и на кого е подчинен. Втората погрешна стъпка е назначаването на външния министър", коментира той.

Според него абсурден е бил аргументът за външен министър да бъде сложен консулът ни във Виена, за да работи Шенген. "След това Стефан Димитров беше назначен, той има история на политическа принадлежност. Чрез Даниел Митов беше направен опит ситуацията да бъде преодоляна, сега мнозина критикуват съвместяването на постовете от Главчев", смята Минчев.

По думите му вотът зад граница е рутинно отработена процедура, която не представлява проблем за един външен министър. "Главчев не е специалист по международни отношения, дали ще има експертизата? Освен това има сериозни ангажименти като премиер, дали ще успява да съвмести", попита политологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase