По думите му цените на петрола, тока и газа вървят надолу на международните пазари и това трябва да се отрази и на домакинствата

През пролетните месеци е нормално да се забележи лека дефлация. Това е сезонен ефект, а не тенденция. Има забавяне на инфлацията, цените на едро полека спадат. Затова регулаторите са много важни - чрез тях може да бъде убита тенденцията за намаление на инфлацията с вдигане на цените на парно и ток. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в “Отворено общество”, в ефира на „Твоят ден“.

„Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро

"В някои месеци цената на регулирания пазар е по-висока от тази на борсата. Така се използва като касичка за други цели. Регулаторът трябва да мисли за интереса на крайния потребител, така че при продължителен спад на стойностите на борсите, това трябва да се усети и сред домакинствата", заяви той.

По думите му цените на петрола, тока и газа вървят надолу на международните пазари. "Фонд "Сигурност в енергетиката" трябва да бъде запълнен чрез вноски, а вместо това всички искат да прехвърлят върху регулирания пазар на битовите потребители. Най-вероятно предложението за голямо намаление на парното няма да се случи. Има апетити да се хвърлят разходи на домакинствата", подчерта Ангелов. 

Относно приемането на България в еврозоната икономистът се обяви категорично "за". "Страните с малки собствени валути страдат най-много при големи финансови кризи. Трябва ни поне една година политическа стабилност за влизане в еврозоната", отбеляза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase