2% от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, показва изследване на Медицинския университет в Пловдив

„Продават се детски играчки под формата на вейп. Явно целта е малкото детенце, поемайки в ръка своя любим герой, да започне да пуши. А какво се съдържа в тези електронни цигари”, запита пулмологът д-р София Ангелова в „Интервюто в Новините на NOVA”.

По думите й са открити 9 химикала в тютюните с различни аромати, включително и пестициди. Те водят до промяна на кръвоносните съдове - "сякаш си болен от диабет", каза медикът. В България се пуши около два пъти от средното в Европа, според статистиката. „Национално проучване показва, че 41% от мъжете и 46% от жените пушат бездимните устройства. Няма как високият брой на пушачи да не се отрази и на децата”, каза Ангелова.

България е на първо място по пушещи деца в Европа

Според Медицинския университет в Пловдив и фондация "Грижа за здравето" два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари. Три процента от децата използват електронни цигари.

Днес отбелязваме международния ден без тютюнопушене. Всяка година в световен мащаб умират над осем милиона души, засегнати пряко или косвено от цигарите. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase  

Редактор: Весела Веселинова