Жителите и туристите не бива да навлизат в зоната на изключване между четири и седем километра от кратера на Ибу

Вулкан в източната част на Индонезия изригна три пъти, като изхвърли кула от пепел на пет километра в небето, както и на лава на фона на светкавици, съобщи Геоложката агенция.

Ибу, разположен на остров Халмахера в провинция Малуку, изригва в четвъртък сутринта малко след 1:00 ч. и след това отново в 7:46 ч. и 8:11 ч. Първоначалното изригване е изхвърлило кула от пепел на повече от 5000 метра над върха, се посочва в изявление на уебсайта на агенцията.

Турист надраска древноримска къща, оцеляла след вулканично изригване (ВИДЕО)

Второто изригване е продължило около две минути и е предизвикало колона от пепел, която е наблюдавана на около 1 000 метра над върха, казва в изявлението ръководителят на геоложката агенция Мухамад Вафид.

Агенцията посъветва жителите и туристите да не навлизат в зоната на изключване между четири и седем километра от кратера на Ибу и да носят покривала за очите и устата, когато са на открито. 

Ибу е един от най-активните вулкани в Индонезия, който миналата година е изригнал повече от 21 000 пъти. Той остава на най-високото ниво на тревога в четиристепенната система.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: БГНЕС