Очаква се над 3 000 души да бъдат подпомогнати

Високотехнологични средства в помощ на хората с трайни увреждания. Тези от тях, които се нуждаят от мотор за инвалидна количка и преносим брайлов компютър, например, вече може да кандидатстват за тази безплатна помощ пред социалното министерство.

Дупки по тротоарите: Американски професор се бори за справедливост за незрящите студенти у нас

Очаква се над 3 000 души да бъдат подпомогнати. Всеки човек с увреждане може да кандидатства за един от 11-те безплатни уреда, за които може да подаде документи в дирекциите по „Социално подпомагане” по места. Сред тях са – преносим брайлов компютър, електрически мотор за инвалидна количка, уред за преодоляване на стълби, нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце. Няма значение дали кандидатстващият е учещ, безработен или зает в определена сфера. Ще се оценява каква е потребността за високотехнолочното средство, за което се кандидатства.

За Наталия Иванова борбата е на два фронта – да се изправи отново на крака, но и да преодолява всекидневно улиците и тротоарите, по които минава с инвалидната си количка.

„Голям проблем е. Ако искаш да отидеш на средни и дълги разстояния, трябва да разчиташ на някого. Това те кара да се чувстваш много зависим”, казва Наталия Иванова.

Сама открила решението за своята независимост. В интернет попаднала на електрически мотор за инвалидни колички.

„Изминавам до 45 км с едно зареждане, което значи, че аз мога да измина средни и дълги разстояния с мотора и да бъда независима”, казва Наталия.

За улесненото си придвижване с количката, Наталия е отделила от личния си бюджет. Сега - уредите се отпускат безвъзмездно.

„В България има около 70 000 души в инвалидни колички. Ние не ги виждаме, а една от основните причини е, че те си стоят вкъщи”, обясни Георги Петлешков, съосновател на организация на хора с увреждания.

Именно, за да могат да излизат сред останалите, за рехабилитатора Георги Петлешков интегрирането на хората с увреждания е кауза.

„Кандидатстването става с попълване на заявление по образец в дирекция „Социално подпомагане”, копие от ТЕЛК. Основният проблем сега е, че има по-малко кандидати отколкото устройства могат да се отпуснат. Реално в момента под 10% са кандидатите за въпросните устройства”, обясни Петлешков.

Крайният срок за кандидатстване е 17 юли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase