Партийните субсидии вместо 18.6 млн. лв. ще са 15.5 млн. лв.

Заради ниската избирателна активност финансирането на партиите ще ни излезе по-евтино. Държавната субсидия, която идва от всеки един данъкоплатец, е 8 лева на глас. Колко всъщност губят партиите след последните избори и има ли такива, които ще вземат по-голяма субсидия – сметките прави Нели Тодорова.

Коя партия колко депутати ще има в 50-ия парламент (ГРАФИКА)

На 8 лева на глас имат право партиите, които надскачат 1% от действителните гласове. Условието за коалициите, за да вземат субсидия, е те да са събрали над 4% подкрепа.

Онези, които са отговаряли на изискванията, за да взимат субсидии в 49-ия парламент, събират над 2 300 000 гласа.  В 50-ото Народно събрание става въпрос за под 2 милиона. Така годишната субсидия от над 18,5 млн. лв. пада на 15,5 млн. лв. и по този начин спестяваме над 3 млн. лв.

Повечето партии всъщност губят от субсидиите си, защото на тези избори привличат по-малко избиратели. Субсидията на ГЕРБ е над 4 млн. лв., но с над 1 млн. по-малко, отколкото след предишните избори. Най-големият губещ е „Продължаваме Промяната – Демократична България” - субсидията им е с 2,5 млн. лв. по-малко. От „Възраждане” ще разполагат с половин милион по-малко. С 600 000 лева намаляват парите за БСП.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

Две партии печелят повече гласове след 9 юни - съответно и повече пари от държавата. ДПС ще разполага с почти 3 милиона годишно, или със 150 000 лв. повече. Плюсът за ИТН ще е почти 200 000 лв. или общо ще имат 1 милион лева.

Седмите в 50-ото Народно събрание – „Величие” влизат в парламента  ударно с 800 000 лева. Извън парламента, но със субсидия от над половин милион ще е партията на Радостин Василев - „Меч”. Те са единствените, които остават под чертата, но ще разполагат със субсидия. ВМРО се разминават с държавните пари само за 0,01%.

Сумите за всички формации са за година. Ако 50-ят парламент се разпадне по-рано, ще вземат и по-малко.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase